Romániai fiókszervezetet alapított a Mauritániai Akadémia

Romániai fiókszervezetet alapított a Mauritániai Akadémia
Francesco Monterisi bíboros kolozsvári látogatása első napján, szombat délután latin nyelvű szentmisét celebrált a Szent Mihály-templomban, amelynek végén a város katolikus hívei nevében Veres Stelian plébániai kormányzó egy, a templomot ábrázoló grafikával (Szőcs Zsolt alkotásával) ajándékozta meg a világszerte nagyrabecsült főpapot. A templomból kijövet a kardinális tiszteletét fejezte ki Márton Áron püspök emberi és hitvallói nagysága előtt – annak szobránál – és imádkozott mielőbbi boldoggá avatásáért.

Vasárnap délben a kolozsvári piarista templomban az olasz nyelvű szentmise keretében Francesco Monterisi, a Nemzetközi Mauritániai Akadémia legfőbb egyházi elöljárója és rektora, megalapította az akadémia romániai fiókszervezetét. A szertartáson részt vett többek között Florentin Crihălmeanu Kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus megyéspüspök és Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács elnökhelyettese.

A Nemzetközi Mauritániai Akadémia egy olyan kulturális szövetség, amely a lovagi és katonai erények és hagyományok történelmi, hitéleti kutatásával, valamint értékeinek újratudatosításával és érvényesítésével foglalkozik. Megalapítását az olasz hegyivadász alakulatok érzésvilága és munkája tette lehetővé 1984. szeptember 8-án Sergio Paolo Sciullo della Rocca költő és katona – a mauritániai aranyérem kitüntetettje – ösztönzésére.

Az Akadémia a Pesco­costanzo-i (L’Aquila tartomány) Mauritániai Alapítvány keretében működik, és mindmáig az Olasz Köztársaság elnöksége és az Apostoli Szentszék magas védnökségének örvend. Az akadémia tevékenységének lelkiségi alapja a Pescocostanzo-i  Mauritániai Katonai Nemzeti Temetőből ihletődött, ott őrzik a thébai vértanúk ereklyéit. A Szent Mauritius – akiről elnevezték az akadémiát – és vértanútársai által vezetett légióról van szó, akik a Megváltó Krisztus iránti magasfokú szeretetük megvallása miatt lelték halálukat, hitük mindörökké iránymutató csillag. Már a 2. századból maradtak fenn tudósítások arról, hogy keresztények csoportosan lettek vértanúk. Különösen a római császári hadseregben fordult ez elő, mert az üldöző rendeletek a katonákra fokozott szigorral voltak érvényesek. Mauritius (magyarosan Móric) és társai, Exsuperius, Candidus, Victor, Innocentius és Vitalis a thébai légió katonáiként szolgáltak. A légió onnan kapta a nevét, hogy tagjai az alsó-egyiptomi Théba környékéről származtak. Ez a vidék nagyon korán befogadta Krisztus evangéliumát, ezért semmi különös nincs abban, hogy ők valamennyien keresztények voltak. A hagyomány szerint vértanúságuk helye a mai Svájc területén lévő Agaunum (a mai Saint-Maurice, a Genfi-tótól keletre). 293 előtt haltak meg Krisztusért, mert Nagy Konstantin apja, Konstantius Chlorus ezt a területet 293-ban kezdte kormányozni, és arról volt híres, hogy egyetlen embert sem végeztetett ki keresztény hite miatt.

A szentmise végén díszokleveleket adtak át a Nemzetközi Mauritániai Akadémia részéről. Veres Stelian plébániai kormányzó, a piarista templom olasz római katolikus közösségének létrehozásáért és összetartó lelki vezetéséért kapott elismerő kitüntetést.

Francesco Monterisi kardinális mindkét templomban ­bátorította a híveket hitük megvallására és gyakorlására. Nyomatékosította: közvetíti mindenki felé Ferenc pápa ­áldását, akinek be fog számolni az itt megtapasztalt egyházhűségről és pozitív élményeiről.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír