Romániában a legmagasabb a lakástulajdonosok aránya az EU-ban

Romániában a legmagasabb a lakástulajdonosok aránya az EU-ban
Tavaly az Európai Unió lakosságának 69 százaléka saját tulajdonban levő lakásban, a fennmaradó 31 százalék pedig bérelt lakásban élt, és Romániában volt a legnagyobb a lakástulajdonosok aránya - derül ki az EU statisztikai hivatala által közölt adatokból.

Az Eurostat hangsúlyozza, hogy Németország kivételével minden tagországban a lakást bérlőkénél magasabb a saját tulajdonú lakásban élők aránya.

2022-ben Romániában volt a legmagasabb, 94,8 százalékos a saját lakásukban élők aránya, majd Szlovákia (93 százalék), Horvátország (91 százalék) és Magyarország (90 százalék) következett a sorban. Ami a bérelt lakásban élők arányát illeti, az Németországban volt a legmagasabb a tavaly, 53 százalék. A sorban Ausztria (49 százalék) és Dánia (40 százalék) következett. Romániában mindössze 5,2 százalékos volt ez az arány.

A lakóterület nagysága az egy főre jutó szobák átlagos számával mérhető: az EU-ban tavaly átlagosan 1,6 szoba jutott egy főre. Az uniós tagállamok közül Máltán (2,3 szoba/fő), Luxemburgban (2,2 szoba/fő), Belgiumban, Írországban és Hollandiában (2,1 szoba/fő) volt a legnagyobb a lakóterület, ezzel szemben Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában (1,1 szoba/fő), illetve Lettországban és Horvátországban (1,2 szoba/fő) volt a legkisebb.

Az életkörülményeket tekintve 2022-ben az EU lakosságának 16,8 százaléka élt zsúfolt lakásban, szemben a 2010-ben regisztrált 19,1 százalékkal. 2022-ben Lettországban (41,7 százalék), Romániában (40,5 százalék) és Bulgáriában (36,2 százalék) volt a legmagasabb ez a mutató, a legalacsonyabb pedig Cipruson (2,2 százalék), Máltán (2,8 százalék) és Hollandiában (2,9 százalék).

A túlzsúfolt lakás ellentéte az alullakott lakás, amely túl nagy a bennük élők igényeihez képest. Ez a helyzet a legtöbb esetben úgy alakul ki, hogy az idős emberek magukra maradnak, vagy a házaspárok gyermekeik felnövése és elköltözése után továbbra is ugyanabban a lakásban élnek. 2022-ben az EU lakosságának egyharmada (33,6 százalék) élt ilyen körülmények között, és ez az arány 2010 óta nagyjából változatlan.

Tavaly Máltán (72,3 százalék), Cipruson (70,9 százalék) és Írországban (67,3 százalék) volt a legmagasabb, Romániában (7,3 százalék), Lettországban (9,4 százalék) és Görögországban (11,3 százalék) pedig a legalacsonyabb az alullakott lakások aránya.