Romániába érkezik a Seveled című film

Romániába érkezik a Seveled című film
Mától kerül a romániai mozikba az elmúlt év legnézettebb magyar filmje, Orosz Dénes Seveled című vígjátéka. A film mozikörútja ma este nyolc órakor kezdődik a kolozsvári Győzelem moziban, a következő napokban pedig Besztercén, Brassóban, Szatmáron, Marosvásárhelyen, valamint Sepsiszentgyörgyön is megtekinthetik az érdeklődők, a romániai forgalmazásért felelő Filmtett Egyesület tervei szerint pedig nemsokára Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Kézdivásárhelyen is műsorra tűzik a mozik.

A film rendezője, Orosz Dénes otthonosan mozog a könnyed romantikus vígjáték műfajában: a Poligamy és a Coming Out után ez a harmadik alkotása ugyanebben a műfajban. A Magyarországon 2019-ben bemutatott Seveled szereposztásában Mészáros Béla, Tenki Réka, Básti Juli, Cserhalmi György, Bodrogi Gyula és Rezes Judit is látható. A vígjátékot minden helyszínen eredeti magyar nyelven és román felirattal vetítik.

A Seveled bonyodalma egy kegyes hazugság, ami elsőre jó ötletnek tűnik. Gergő, a csajozógép filmkritikus szeretne beteg édesanyja kedvében járni, így a jó ügy érdekében hazudik egy nagyot és beviszi hozzá a kórházba szomszédját, a nagyszájú exsztriptíztáncosnőt, Sacit, aki öt hónapos terhes. Az unokamániás anyuka boldogan látja, hogy fia révbe ért, elbúcsúzik mindenkitől – aztán meggyógyul. Ettől kezdve Gergő és Saci kénytelen újabb és újabb hazugságokkal tartani a frontot. Bár alig bírják egymást elviselni, ha jön a „nagyi”, úgy tesznek, mintha boldog, fiatal pár lennének. Az átverések persze sosem tökéletesek, és a bonyodalom Saci pocakjával együtt terebélyesedik, pedig előbb-utóbb meg kell születnie a megoldásnak.

A film romániai forgalmazásának elindítását lehetővé tette az Országos Vészhelyzeti Bizottság tegnap esti határozata, ami szerint a mozik belső terei országszerte újranyithatnak, illetve nyitva tarthatnak a következő feltételeknek megfelelően: 50%-os kapacitással működhetnek, ha a lakosság covid-19-fertőzöttsége helyi szinten nem haladja meg az 1,5 ezreléket, illetve 30%-os kapacitással működhetnek, ha a lakosság fertőzöttsége helyi szinten kevesebb, mint 3 ezrelék. Ha a zónában 1000 lakosonként 3-nál több beteget regisztrálnak, a mozik is kénytelenek zárva tartani.

A kolozsvári székhelyű Filmtett Egyesület 2016 óta foglalkozik filmforgalmazással, célja évente két-három magyar filmet bemutatni a romániai mozikban, hogy a helyi közönség ne csak fesztiválok alkalmával, hanem a „hétköznapokon” is találkozhasson a magyar filmkultúra legfrissebb gyöngyszemeivel. Az egyesület forgalmazói portfóliója mostanig 12 filmet foglal magába.

(Borítókép: Jelenet a filmből)