Románia humanitárius folyosó megnyitását kérte Magyarországtól hazatérő állampolgárai számára

Románia humanitárius folyosó megnyitását kérte Magyarországtól hazatérő állampolgárai számára
Humanitárius folyosó megnyitását kérte Szijjártó Pétertől ma Bogdan Aurescu román külügyminiszter, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, akik a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál akadtak el, miután Magyarország a koronavírus-járvány miatt lezárta a határait a külföldiek előtt.

Aurescu telefonon kért segítséget magyar  kollégájától, arra hivatkozva, hogy szerinte nem volt elegendő idő az intézkedés bejelentése és életbe léptetése között.

A bukaresti külügyminisztérium tájékoztatása szerint a magyar külgazdasági és külügyminiszter megígérte, hogy a magyar hatóságok kivételesen, egyszeri alkalommal, a lehető legrövidebb időn belül lehetővé teszik a román állampolgárok hazautazását Magyarországon keresztül, miután ennek részleteiről megállapodnak egymással a két ország illetékes belügyi szervei.

Magyarország hétfőn éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt. Az erről szóló döntést Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt jelentette be az Országgyűlésben. A jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére. A korlátozás csak a személyforgalomra vonatkozik.