Román hazafias nótákkal emlékeztek Avram Iancura az Untold fesztiválon

Román hazafias nótákkal emlékeztek Avram Iancu román szabadságharcosra a kolozsvári Untold fesztivál vasárnapi zárónapján. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) álláspontja szerint a főként az erdélyi románok körében nagy kultusznak örvendő 1848-49-es román szabadságharcos több száz magyar civil haláláért felelős.

A világ számos országából idén is mintegy 400 ezer résztvevőt vonzó Untold fesztivál szervezői a vasárnapi zárónap programjában "különleges pillanatként" említették az este nyolc órakor kezdődött negyedórás előadást. A zenei intermezzót a kolozsvári közszállítási vállalat Dor Transilvan nevű román néptáncegyüttese támogatta, mely fel is lépett az arénabeli nagyszínpadon. A táncosok és zenészek körében az egyik legnevesebb román népdalénekes, Nicolae Furdui Iancu énekelte el a román himnuszt, majd hazafias dalokat a főként fiatalokból álló közönségnek. Ennek egy része meglepetten nézte a zenei stílusváltást, míg mások a román körtánc (hora) táncolásába kezdtek.

Az ünnepség apropója az volt, hogy idén ünneplik Avram Iancu születésének 200. évfordulóját.

Romániában 2024-re emlékévet hirdettek a szabadságharcos születésének bicentenáriuma alkalmából, az RMDSZ képviselői nem szavazták meg a vonatkozó törvénytervezetet. Azt kifogásolták, hogy a főként az erdélyi románok körében nagy kultusznak örvendő 1848-49-es román szabadságharcos több száz magyar civil haláláért felelős.

Képünk illusztráció (Facebook)