A résztvevő kamaraformációk hangversenyeivel zárul az Arcadia Chamber Music Classes

Végéhez közeledik az ArcadiaQuartet Egyesület által szervezett Arcadia Chamber Music Classes kamarazenei műhely negyedik kiadása. A mesterkurzuson összesen húsz zenész vett részt, hat különböző formációban, továbbá minden nap számos passzív résztvevő is jelen volt a Zeneakadémián – ők az órákat, előadásokat kívülállókként hallgatták. A projekt sikeres lebonyolításában pedig hét önkéntes segédkezett.

A mesterkurzuson az öt felnőtt kamaraegyüttes, illetve a junior formáció a mentorok, az Arcadia vonósnégyes tagjainak osztatlan figyelmében részesült. Ami a résztvevő formációk összetételét illeti, idén a vonós hangszereké volt a főszerep: a mesterkurzuson három vonósnégyes, egy zongoratrió, egy vonós trió és egy hegedű-zongora duó vett részt. Az alkalmak lehetőséget adtak arra, hogy a pályakezdő kamaraformációk technikai ismereteiket, művészi tudatosságukat és zenei identitásukat egyaránt fejleszthessék. A résztvevők ugyanakkor támogatást kaptak a zenei életben egyre fontosabb szerepet játszó önmenedzselésben is: a művészi portfólió fejlesztésére irányuló műhely keretében megszerkesztették a szakmai önéletrajzukat és fotózáson vettek részt.

A rendezvényen a mesterkurzus mellett további különleges események is helyet kaptak: fellépett az Arcadia vonósnégyes, illetve az esemény meghívottja, az Apollon Musagète vonósnégyes, az érdeklődők részt vehettek az Arcadia vonósnégyes nyílt próbáján, illetve tudományos ismereteiket gazdagíthatták Tatiana Oltean és Hilda Iacob zenetudósok előadásai által.

Az eseményt hagyományos módon a résztvevő kamaraegyüttesek hangversenyei zárják. Az első hangversenyen az idei kiadás ösztöndíjas formációja, a Resonance vonósnégyes lép fel pénteken, augusztus 16-án este 7 órakor a Vallásszabadság Házában. A többi kamaraegyüttes zárókoncertjeire augusztus 17-én és 18-án, szombaton és vasárnap este 6 órakor kerül sor a Gheorghe Dima Nemzeti Zeneakadémia stúdiótermében. Fellépnek a következő együttesek: Complementary duó, Quadrivium vonósnégyes, Brielle trió, Trio-la, Glissando vonósnégyes. A műsoron Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Dmitrij Sosztakovics, Alekszandr Borogyin és Edvard Grieg kamaraművei szerepelnek.

A koncertekre, ahogy az eseménysorozat minden programjára is volt, a belépő ingyenes. A nagyérdemű közönség jelenlétével a komolyzene fiatal zenészgenerációjának indulását, szakmai útját támogatja.