Rendőrségi hírek

Rendőrségi hírek

Razziázott a dési közlekedésrendészet

Nagyszabású ellenőrzést szervezett kedden a dési közlekedésrendészet, a Gépkocsinyilvántartó Hivatal (RAR) és Közúti Szállítási Felügyelőség (ISCTR) megyei kirendeltségének támogatásával. A Kolozs Megyei Rendőrség tegnapi tájékoztatása szerint a razziában részt vettek más rendőrségi osztályok alkalmazottjai is, az akció célja pedig a közlekedés biztonságának növelése volt a városban, illetve a DN1C és DN17 jelzésű országutakon. A 3 óra alatt 242 személygépkocsit tartóztattak fel ellenőrzés végett, és 42 sofőrt vetettek alá alkoholszondának – egy esetben a gépkocsivezető leheletében több mint 80 mg/l alkoholt mutattak ki, így ellene bűnvádi dossziét állítanak össze. Összesen123 pénzbírságot róttak ki, ebből 41-et gyorshajtásért, 23-at a gyalogosoknak való elsőbbségadás elmulasztásáért, 7-et a közúti szállításra vonatkozó szabályozások megszegéséért. A súlyosabb kihágásokért 31 hajtási jogosítványt függesztettek fel, közülük 5-öt a megengedett maximális sebsség több mint 50 km/órával való túllépéséért. Ugyanakkor, a műszaki vizsga hiánya vagy műszaki meghibásodások miatt 20 jármű forgalmi engedélyét is bevonták. A kirótt pénzbírságok összértéke meghaladja az 58 ezer lejt.

Házkutatások kolozsváron: hova lett a gázolaj?

Sikkasztással és okirathamisítással gyanúsított személyeknél tartott tegnap reggel 8 órakor házkutatást a szállításügyi rendőrség az Állami Vasúttársaság (CFR) ellenőrző testületével közösen. A gyanú szerint az illető személyek – a CFR alkalmazottai – a mozdonyok üzemanyaggal való megtöltésekor „sumákoltak”. Az eddigi nyomozás eredményei szerint 2016–2017-ben az illető személyek úgy tankoltak a mozdonyokkal, hogy nem volt meg hozzá az összes jóváhagyásuk, így gyanítják, hogy valójában elsajátították az üzemanyagot, majd eladták az így szerzett motorinát.

A házkutatásokKolozsváron, Szatmárnémetiben és Zsibón zajlottak, a CFR munkapontjain, mozdonyszínekben. Az akció során többszáz könyvelési és egyéb kapcsolódó iratot foglaltak le, amelyek két bűnvádi dossziéban is bizonyítékul szolgálhatnak.

Az ügy kapcsán a CFR is közleményt bocsátott ki, kifejtve, olyan iratok összeszedését célozták meg a házkutatások során, amelyek a programon kívüli üzemenyag-tankolásokra vonatkoznak. A fenti vádpontokban egyébként szeptember 4-én indult bűnvádi nyomozás, a CFR vezetőségének feljelentése alapján, amely szerint 2016 januárja és 2017 júliusa között esetekben olyan mennyiségű üzemanyag-tankolások történtek a Kolozs megyei regionális kirendeltséghez tartozó  mozdonyszínekben, amelyek meghaladták a mozdonyok üzemanyagtartályának kapacitását. A közlemény arra is kitér, hogy tavaly év eleje óta a CFR több hasonló rajtaütést is szervezett a gázolaj-lopások megfékezése érdekében, például a temesvári nyomozás már végéhez közeledik – ott egyébként több mint 7,5 millió lejre rúgott a vasúttársaságnak okozott okozott kár.