Rendkívüli ülésszakot tart hétfőn a képviselőház

Rendkívüli ülésszakra hívták össze hétfőre a képviselőházat.

A házbizottság csütörtöki döntése értelmében az alsóház hétfőn 15 órától fog ülésezni, hibrid formátumban.

A napirenden szereplő törvénytervezet a 2006/407-es vadászati törvényt egészíti ki, illetve a veszélyes medvék elleni fellépést szabályozó 2021/81-es sürgősségi kormányrendeletet módosítja. A szenátus által 2023. november 6-án már jóváhagyott jogszabályjavaslat 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re. 

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a PSD rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kezdeményezi a medvepopuláció kezelését szolgáló új intézkedések megvitatására és elfogadására. Nyilatkozata szerint a tervezett törvénymódosítások kidolgozás alatt állnak. 

Tánczos Barna volt környezetvédelmi miniszter egy szerdai Facebook-bejegyzésében azt írta, a Bucsecs-hegységben történt keddi tragédia elkerülhető lett volna, ha a kormánykoalíció nem állította volna le az RMDSZ barnamedve-állomány kezelésére vonatkozó átfogó intézkedéscsomagjának végrehajtását. "Bár a szenátus már novemberben elfogadta, a szaktanulmány alapján megállapított vadászati kvótákról szóló törvény nyolc hónapja ül a képviselőház asztalán. A vadászati kvótákról szóló törvényt már holnap meg lehet szavazni, ha a kormánykoalíció részéről megvan az akarat. Egy fiatal lány élete fontosabb kell legyen, mint a környezetvédelmi aktivistáktól való félelem. Újra be kell vezetni a vadászatot, hogy elkerüljük az emberáldozatokat" - szögezte le a politikus.

Kedden elragadott és halálra marcangolt a medve egy 19 éves iaşi-i nőt a Bucsecs-hegységben levő Jepii Mici túraösvényen. Az állatot később kilőttek, mert agresszívvé vált, nem hagyta el a területet, ahol a holttestet megtalálták, és többször is rátámadt a holttestet lehozni próbáló mentőcsapatokra. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés és orvvadászat gyanújával nyomoz az ügyben.