Rendkívül egyéni módon volt képes látni az emberi életet

Meghalt Milos Forman

Rendkívül egyéni módon volt képes látni az emberi életet
Meghalt Milos Forman – jelentette a CTK cseh hírügynökség szombaton az Egyesült Államokban élő Oscar-díjas filmrendező feleségére hivatkozva. Martina Formanova szerint férjét rövid betegséget követően, pénteken érte a halál a családja és a hozzá legközelebb állók körében. 86 éves volt.

Milos Forman rendkívül egyéni módon volt képes látni az emberi életet, annak változásait, hányattatásait, abszurditásait, színeit és szépségeit mesteri módon tudta ábrázolni – hangsúlyozta Ilja Smíd cseh kulturális miniszter szombaton a világhírű cseh rendezőre emlékezve. 

Az Oscar-díjas filmrendező, a csehszlovák új hullám egyik meghatározó képviselője, aki olyan filmeket készített, mint a Száll a kakukk fészkére, a Hair és az Amadeus. „Nagyon szomorú vagyok. Milos Forman alkotásait nagyon szerettem, emberként nagyon nagyra tartottam, csodáltam humorát, bölcsességét és ötleteit” – fogalmazott a miniszter. 

Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő a Twitteren a többi között arról írt, hogy Milos Forman halála nagyon érzékenyen érintette. Szerinte Forman a cseh filmművészet legmeghatározóbb és legsikeresebb személyisége volt. „Milos Forman az az ember volt, akit igazán becsültem. Szerettem a hatvanas években készített filmjeit, természetesen a Tűz van babámot, vagy a későbbi Amadeust is. Mint szinte mindenki” – írta bejegyzésében az ügyvezető cseh kormányfő. 

Eva Zaoralová, a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál korábbi művészeti igazgatója, kijelentette: Formannak nagy érdemei vannak abban, hogy a filmfesztiválra a világ filmművészetének nagy csillagai is ellátogattak. „Sokukat Forman győzte meg, hogy érdemes eljönni Karlovy Varyba” – nyilatkozta újságíróknak Zaoralová. „Számomra Milos Forman egyike a cseh filmművészet, illetve a világ filmművészete legnagyobb rendezőinek” – vélekedett.