Rekordot döntött a falumúzeum látogatottsága

Rekordot döntött a falumúzeum látogatottsága
Alaposan átalakította nyaralási szokásainkat a koronavírusjárvány, amely tiltólistára helyezte a rendezvényeket, ezzel módosítva szabadidős és szórakozási lehetőségeinket is. A Kolozs megyei múzeumoknak a jelek szerint javára vált a 2020-ban hosszú hónapokra elrendelt teljes lezárás, hiszen látványosan megnőtt a látogatottságuk tavaly, miután a járvány és az azzal kapcsolatos korlátozások miatt a lakosság inkább hazai úticálokat preferált a külföldi utazások rovására.

A koronavírusjárvány gyakorlatilag a társadalmi élet teljes lezárását hozta 2020 márciusában. A hónapokon át tartó korlátozások fokozatos és ideiglenes feloldásával csak nagyon óvatosan – a részvevők létszámára vonatkozó rendelkezések folyamatos változtatásával – indultak újra a rendezvények, és a járvány előtti időszakhoz képest azóta is csupán takaréklángon szerveződnek. A fennmaradó lehetőségek között szerepeltek a múzeumok.

A Kolozs Megyei Tanács hatáskörébe tartozó múzeumok közül a néprajzi látogatottsága ívelt korábban sosem látott magaslatokba: vendégeinek száma 2021-ben megkétszereződött, minden korábbi rekordot felülmúlva. Több mint 69 ezren látogatták a múzeum két kolozsvári részlegét. A legkedveltebbnek bizonyult a múzeum szabadtéri részlege, a törökvágási falumúzeum: míg 2020-ban valamivel több mint 28 ezren látogatták, addig 2021-ben több mint 55 ezren. Ez a szám messze felülmúlja a 2019-es korábbi, a negyvenezret meghaladó látogatószámot.

Népszerűségének növekedésében alighanem az is szerepet játszott, hogy a járvány bizonyos időszakaiban szabadtéren eltörölték a maszkviselés kötelezettségét, ugyanakkor tanúi lehettünk annak is, hogy a Hója-erdei múzeum ügyesen gazdálkodott adottságaival és a társadalmi helyzet kínálta lehetőségekkel élve sok programot szervezett, így a falumúzeum különféle vásároktól műhelyfoglalkozásokon át a magyar napok főzőversenyéig számos esemény helyszínéül szolgált.

A néprajzi múzeum belvárosi részlegét ezzel szemben valamivel több mint 13 ezren látogatták, bár még ez a szám is több mint 80%-os növekedést jelent az ismeretlen vírussal szemben tanúsított általános riadalom és a korlátozások sújtotta 2020-hoz képest.

A Bánffy palotában székelő Művészeti Múzeum látogatóinak száma 2021-ben meghaladta a 48 ezret, 2020-ban 36.100 volt. Tavaly a múzeum ötven időszakos kiállítás és több mint nyolcvan kulturális rendezvény helyszíne volt filmvetítésektől könyvbemutatókon át színházi előadásokig.

A csucsai Goga-múzeumot 2021-ben több mint 17 ezren látogatták, míg 2020-ban csak 7134-en. Csinszka és Ady egykori otthonában tavaly 21 időszakos kiállítást szerveztek.