Rejtélyes nyomozásról készül mozifilm lengyel–magyar koprodukcióban

Rejtélyes nyomozásról készül mozifilm lengyel–magyar koprodukcióban
Nemrég fejeződött be a forgatása a lengyel–magyar koprodukcióban készülő Szent című mozifilmnek, amelynek történetében a polgári milícia egy hadnagyát élete legnehezebb esetére osztják be – írja a film kapcsán a Nemzeti Filmintézet (NFI). Az alkotás egyik producere a kolozsvári születésű Kántor László.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával, Sebastian Buttny rendezésében készülő Szent című alkotás forgatása nemrég fejeződött be Poznanban és Gniezno-ban. A film a 80-as évek Lengyelországában játszódik: Andrzej Barant, a polgári milícia nyomozóját pályafutása legnehezebb ügyére osztják be, és úgy tűnik, senki sem akarja, hogy megfejtse a rejtélyt.

Sebastian Buttny rendezőként és íróként is több sikeres filmet és sorozatot jegyez – írja az NFI. A Szent főbb szerepeiben Mateusz Kościukiewicz, Lena Góra, Dobromir Dymecki és Leszek Lichota tűnik fel, az operatőr Łukasz Gutt. Az alkotás az IKH Pictures Production (producer Izabela Kiszka-Hoflik) vezetésével és a TVP, CETA, Dolnośląski Fundusz Filmowy (DCF) mellett a magyar Matrix Film (producer Kántor László) koprodukciójában készül. 

Mint írják, a film gyártásában remek magyar szakemberek vesznek részt, többek között a helyszíni hangmérnök, a mikrofonos, illetve a kamera asszisztens is. A koprodukció teljes hangutómunkája Magyarországon készül el Tőzsér Attila vezetésével, valamint a teljes labor utómunka és fényelés is a Nemzeti Filmintézet – Filmlaborban valósul meg. A film zeneszerzője Pejtsik Péter (After Crying).  

Az alkotás a Lengyel Filmintézet és a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül, a bemutatót 2023 tavaszára tervezik. A Nemzeti Filmintézet fő törekvései között szerepel a nemzetközi koprodukciók ösztönzése és támogatása – olvasható az NFI weboldalán. 2020 januárja óta 15 nemzetközi koprodukcióban megvalósuló mozifilm kapott NFI támogatást, köztük a Mrs. Harris Goes to Paris (angol-magyar) Lesley Manville, Isabelle Huppert és Lucas Bravo főszereplésével, továbbá a Hétköznapi kudarcok (cseh-magyar-olasz-szlovák) Kerekes Vicával és A fekete pók (svájci-magyar) Gera Marinával és számos magyar filmes közreműködésével.

(Borítókép: Jelenet a Szent című filmből)