Reggelig folytatódik a viharos havazás délkeleten, utakat zárnak le

Reggelig folytatódik a viharos havazás délkeleten, utakat zárnak le
Havazásra és hófúvásokra figyelmeztető sárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a délkeleti országrészre. A figyelmeztetés vasárnap 10 óráig érvényes. Végtelennek tűnik a hóval való küzdelem: ahogy sikerül egy útszakaszt felszabadítani, másikat kénytelenek lezárni az intenzív havazás, hófúvás vagy téli időjárásra fel nem készült, emiatt kisodródott tehergépkocsik miatt.

A Országos Meteorológiai Ügynökség (ANM) előrejelzései szerint Dobrudzsában, Muntenia keleti, Moldva déli részén, valamint a Kárpát-kanyarban továbbra is havazni fog (négyzetméterenként 15–20 liter), és friss hóréteg rakódik le. A jelzett térségekben óránkénti 45–55 kilométeres széllökések várhatók, csökken a látótávolság.

Munténia többi részén (Prahova, Giurgiu, Ilfov megyében és Bukarestben) gyengébb havazással és 30–35 km/órás széllökésekkel kell számolni.

A sárga riasztás Bákó, Vaslui, Vrancea, Galac, Prahova, Brassó (déli része), Kovászna (délkeleti része), Buzău, Brăila, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Konstanca és Tulcea megyére, valamint Bukarestre érvényes.

Korábban narancssárga riasztást adtak ki Vrancea megyére, a megyei vészhelyzeti bizottság kérésére időjárási vészhelyzetet hirdettek. A megyében több tucatnyi utat és útszakaszt lezártak a nap folyamán és a katonaság segítségét kérték a hóeltakarításhoz.

Az utóbbi 24 órában tucatnyinál is több közleményt adott ki a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) kisebb-nagyobb megyei és európai utak lezárásáról, illetve részleges megnyitásáról Galac, Ialomița, Buzău, Vrancea, Bákó, Brăila megyékben.

varosnapokHirdetés

(Borítókép: CNAIR)