Raluca Turcan: teljeskörű felújítás vár a román színház épületére

Raluca Turcan: teljeskörű felújítás vár a román színház épületére
Emil Boc polgármesterrel és a megyeszékhelyen működő főbb kulturális intézmények vezetőivel jött találkozni hétfőn Raluca Turcan kulturális miniszter, aki a látogatás kapcsán sajtótájékoztatót is tartott a városházán. Turcan, aki korábban a munkaügyi tárcát vezette, sajnos nem tudott semmilyen megnyugtató választ adni sem az Erdélyi Történeti Múzeum, sem pedig a Kolozsvári Művészeti Múzeum (Bánffy-palota) áldatlan helyzetére vonatkozóan, azt az érzést keltve a média képviselőiben, hogy az egyik tényállással sincs témában, sőt más hasonló példákból kiindulva hirtelen megoldásokkal sem tud előrukkolni. A miniszter sok nagyszabású, a kulturális tárca által és európai alapokból finanszírozandó projektről számolt be, többek között a román színház épületének teljes körű restaurálásáról és a kolozsvári személyiségek múzeumának a létrehozásáról.

Bár a kormány költségcsökkentő intézkedéseire panaszkodott, a mai kolozsvári látogatáson tartózkodó kulturális tárcavezető a különböző kulturális létesítményeknél esedékes jelentős beruházásokról számolt be a sajtó képviselőinek Raluca Turcan, aki többek között a román színház és opera, a Művészeti Múzeum, az Erdélyi Néprajzi Múzeum és az Erdélyi Történeti Múzeum vezetőségével találkozott. Utóbbi intézménynél ünnepélyesen felavatta, és a ceremónia után pedig meglátogatta a középkori és kora újkori kőtárat.

Kijelentette: miniszteri mandátuma idején munkáját két prioritás köré szervezi. Az egyik a kulturális örökség megőrzését célzó befektetések, illetve a kultúrához való lakossági hozzáférés mértékének a növelése.

A tárcavezető bejelentette: 20 millió eurót fordítanak a Kolozsvári Lucian Balga Nemzeti Színház és Opera (az 1906-ban felavatott és a Janovics Jenő vezette egykori Magyar Nemzeti Színház) épületének teljes körű restaurálására.  Emlékeztetett: az átfogó projektről 9 éve szó van, de a finanszírozási szerződést csak a tavaly írták alá. Raluca Turcan elmondta: a tárca már meghirdetette a közbeszerzési eljárást az épület felújítását célzó megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. Véleménye szerint már régóta esedékes eme rendkívüli épület helyreállítása, amely közel 100 éve szolgálja a kulturális életet.

Mint ismertes, tavaly Lucian Romaşcanu kulturális miniszter bejelentette: Románia 216 millió euró kölcsönt vesz fel az Európa Tanács Fejlesztési Bankjától az épített örökség és a kulturális épületek felújítását célzó projekt finanszírozására. Turcan hétfői kijelentése szerint a kolozsvári kulturális intézmény épületét is ebből a pénzből finanszírozzák.

Múzeum Kolozsvár kiemelkedő személyiségeiről

A sajtótájékoztatón részt vevő Emil Boc arról számolt be, hogy az elmúlt 10 évben a kolozsvári városháza 557 százalékkal növelte a kulturális projektek finanszírozását. Tudatta: míg 2012-ben 2,3 millió eurót fordítottak erre a célra, 2022-ben ez az összeg közel 13 millió euróra növekedett.

A városvezető bejelentette: egymillió eurós befektetésből létrehozzák a Kolozsvári Személyiségek Múzeumát, ahol a különböző szakterületen vagy kulturális téren kiemelkedő teljesítményű nők és férfiak tárgyait állítják majd ki. Ilyen lesz például Dumitru Fărcaş tárogatója, Bartolomeu Anania egykori metropolita vallási dokumentuma és Lucian Blaga egyik könyve.

Megtudtuk: a múzeumban több mint 400 helyi személyiséghez – írókhoz, történészekhez, művészekhez, tudósokhoz, kutatókhoz és feltalálókhoz – kapcsolódó nyomtatott, multimédiás és digitális QR-kódos tartalmak lesznek elérhetők, és személyes tárgyak lesznek láthatók. A látogatók a telepített terminálok VR-szemüvegei, fejhallgatói használatával férhetnek majd hozzá a személyiségekről, a helyi történelemről stb. szóló információkhoz, amelyek román, angol, francia, francia, magyar és német nyelven lesznek elérhetők.

Boc hozzátette: az elkövetkező időszakban több kulturális projektet is elindítanak, például december 1-jén felavatják a Dumitru Fărcaș utcát, 2024. január 15-én leleplezik az őt ábrázoló bronzplakettet azon a házon, ahol az egykori tárogatós lakott, valamint a nevét viselő utcában is mellszobrot állítanak. Tudatta azt is, hogy 2024 Avram Iancu éve lesz Erdély fővárosában. Ennek kapcsán létrehozzák az Avram Iancu Emlékközpontot, abban az épületben, ahol a román nemzeti hős diákkorában lakott a volt Petőfi utcában.

Egy másik kulturális projekt a Kolozsvári Kulturális Központ (Centrul Cultural Clujean) létrehozása a Magyar/1989. december 21 utcában, a volt kaszárnya helyén. Boc szerint a 2500 négyzetméteres összterületű kulturális intézményben konferenciatermeket, kiállítási központot hoznak létre. A projekt összértéke 8 millió euró, az összeg európai alapokból származna, a pályázatot már leadták, várják az eredményt.

Mi lesz a Bánffy-palotával?

Bár az épület és az intézmény nem a művelődési tárca határkörébe tartozik, lapunk a Kolozsvári Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palota sorsáról faggatta Raluca Turcant. A minisztertől azt kérdeztük, milyen eszközei vannak a kiemelkedő kulturális intézmény megmentésére és arra, hogy a speciális épület továbbra is a kolozsvári közösség érdekeit szolgálja.

– Az intézmény a Kolozs Megyei Tanács égisze alatt fejti ki tevékenységét, így elsősorban és szinte kizárólag csak a döntéshozó testület és annak vezetősége dönthet ebben a kérdésben. Amit mi tehetünk, azok a partnerségi szerződések és bizonyos konkrét projektek finanszírozása – mondta a miniszter.

Amint arról lapunk is beszámolt, Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum történész-igazgatója bejelentette: felszólítást kapott arra, hogy át kell adnia a kulturális intézménynek otthont adó Bánffy-palota kétharmad részét azoknak a pert nyert magánszemélyeknek, akiket a bíróság néhai Bánffy Dénes jogos örököseinek nyilvánított. Az átadás jogi aktusának rövidesen meg kell történnie.

Az üggyel kapcsolatban Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke lapuknak korábban leszögezte: a Művészeti Múzeum nem költözik el a Bánffy-palotából, nem mozdítják el a műtárgyakat sehova. Összeállt egy bizottság, amelynek tagja a múzeum igazgatója, a tanács főjegyzője és a jogi osztály vezetője, akik a törvényi előírásokat betartva aláírják majd az átadási jegyzőkönyvet, amellyel párhuzamosan bérleti szerződés is köttetik, azaz a múzeum bérlőként használja majd a magántulajdonba került helyiségeket.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír