PSD: a kormány 70 százalékban teljesítette az ígéreteket

PSD: a kormány 70 százalékban teljesítette az ígéreteket
A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a kormány tevékenységének a monitorozására létrehozott bizottsága ma jelentést tett közzé, amiből kiderül, hogy a Grindeanu-kabinet 70 százalékban teljesítette a kampányban és a kormányprogramban az első negyedévre felvállalt intézkedéseket.

Megvan a monitorozó bizottság első jelentése. 2017 első negyedévére 54 intézkedésre volt ígéret a kampányban és a kormányprogramban. Ebből 38-at megvalósítottak. Ez több mint 70 százalékos teljesítmény. nagyon jó eredmény” – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Adrian Dobre, a nagyobbik kormánypárt szóvivője.

Mint rámutatott, ez az eredmény azt bizonyítja, hogy a kormánynak sikerült tartania a lépést a tervezett menetrenddel, pedig három akadály is zavarta a kormányzást: késett a miniszterelnök kinevezése, huzavona alakult ki a költségvetés elfogadása körül, illetve a 13-as rendelet elfogadása után nyomást gyakoroltak a kormányra, ami sok időt elvett a miniszterelnök idejéből.

Dobre elmondása szerint a kormánynak az elmúlt időszakban sikerült emelnie csaknem valamennyi olyan társadalmi kategória jövedelmét, akik a szegénység határán vannak, hiszen 1450 emelte a minimálbért, emelte a fizetéseket az egészségügyben és az oktatásban, eltörölte a plusz jövedelmek tb-járulékát, eltörölte a nyugdíjasok tb-befizetési kötelezettségét, emelte a minimálnyugdíjat – ami március elsejétől hatályba léphet -, megkétszerezte az egyetemisták ösztöndíjalapját, ingyenes vasúti közlekedést biztosított az egyetemi hallgatóknak.

A szóvivő tájékoztatása szerint a monitorozó testület három prioritás mentén értékeli a kormány tevékenységét az elkövetkező időszakban: a megelőzési törvény, az egységes bérezési törvény és a bürokráciamentesítést célzó ügyosztály – utóbbi a kormányfőtitkárság keretében működik majd, és leltárt készít a romániai adókról, illetékekről.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

“Jobb pályán” a mottója az idei Tusványosi nyári szabadegyetemnek, amelyet július 23– 28. között tartanak. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: nagyon fontosnak tartják a mostani politikai körülmények között is azt az elvet, hogy jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni. Tusványos fő ereje, hogy mindig is a kooperáció, a párbeszéd és nem a konfrontáció, a monológ volt a sajátja – állapította meg. Úgy látta, rég volt olyan nagy szükség a gondolkodásra, a politikai kérdések elemzésére, mint most.
Belpol