Pénzmosás - Kötelezettségi eljárást indít az EB Románia és Szlovákia ellen

Pénzmosás - Kötelezettségi eljárást indít az EB Románia és Szlovákia ellen
Az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Románia és Szlovákia ellen a pénzmosási irányelv helytelen alkalmazása miatt.

Az EB csütörtöki közleménye szerint Románia és Szlovákia bejelentette az irányelv teljes körű alkalmazását, de több ponton is hiányosságok vannak. Románia esetében ezek többek között olyan alapvető szempontokat érintenek, mint a hatékony szankciórendszer megléte arra az esetre, ha helytelen adatokat tüntetnek fel a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban. Szlovákia esetében a helytelen alkalmazás elsősorban a tényleges tulajdonosi nyilvántartást és a pénzügyi információs egység működését érinti.

A pénzmosás elleni szabályok nélkülözhetetlen eszközei a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelemnek, és az egy-egy tagállamban tapasztalható joghézagok hatással vannak az EU egészére. Ezért a bűnözés elleni fellépés és a pénzügyi rendszer védelme megköveteli az uniós szabályok hatékony végrehajtását és felügyeletét - hangsúlyozta közleményében az EB.

Ha Románia és Szlovákia két hónapon belül nem ad kielégítő választ, az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárás folytatásáról határozhat.