Péntektől vasárnapig kánikula lesz az ország háromnegyedében

Első- és másodfokú hőségriasztás lesz érvényben péntektől vasárnapig Románia megyéinek háromnegyedében - tájékozatott pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A sárga jelzésű riasztás pénteken Máramarosra, Erdély legnagyobb részére, Olténiára és Munténiára terjed ki. Az érintett régiókban nap közben 31-34 Celsius-fokra melegszik fel a levegő. A hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja majd a kritikus 80-as szintet.

A narancssárga jelzésű riasztás pénteken a Bánságban, Körösvidék, Olténia és Erdély déli részén, illetve Munténia délnyugati régióiban lesz érvényben. Az érintett térségekben a sokéves átlagnál melegebb lesz: nap közben 33-36 fokra emelkedik a hőmérséklet, és a levegő éjszaka sem hűl le 20 fok alá.

Szombaton sárga jelzésű riasztás lesz érvényben Máramarosban, Körösvidék és Erdély északi részén, és kiterjed Moldvára, Munténia keleti felére, illetve Dobrudzsára is. Az érintett régiókban nap közben 33-34 fokra melegszik fel a levegő. A hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja majd a kritikus 80-as szintet, és helyenként viharokra is számítani lehet. 

Szombaton a Bánságban, Körösvidék déli részén, Erdély legnagyobb részében, illetve Olténia és Munténia egyes vidékein lesz érvényben narancssárga jelzésű riasztás. Az érintett régiókban 34-37 fokra emelkedik a hőmérséklet, és a levegő éjszaka sem hűl le 20 fok alá.

Az előrejelzések szerint vasárnap a Bánságban, Erdélyi déli és Moldva központi részében, illetve Dobrudzsában sárga jelzésű riasztás lesz érvényben. Ezekben a térségekben a szombati 34 fokról 33 fokra csökkent a nappali csúcshőmérséklet, és a hegyekben viharos időjárás is számítani lehet.

Vasárnap érvényben lesz egy narancssárga jelzésű riasztás is Munténia legnagyobb részében, Moldva déli megyéiben és helyenként Olténiában, ahol 34-37 fokos nappali hőmérsékleti csúcsokra, éjszaka pedig 20 fokos minimumokra lehet számítani.