Pénteken még megtekinthetjük a nemzeti bank épületét

Pénteken még megtekinthetjük a Román Nemzeti Bank (BNR) kolozsvári kirendeltségének gyönyörű, főtéri épületét.

A BNR negyedik alkalommal szervezi meg országos programját, amelynek során nyílt napot tartanak és megnyitják a látogatók előtt a bank összes kirendeltségét 11-19 óra között, így Kolozsváron is a főtéri épületet, amelyet előzetes bejelentkezés nélkül lehet megnézni, 20 fős csoportokba szerveződve. 

Az utolsó látogatót 18 órakor engedik be az intézménybe.  

Az idei esemény során arra emlékeznek, hogy a BNR 144 évvel ezelőtt jött létre. A BNR kolozsvári kirendeltsége az egykori Kolozsvári Takarékpénztár és Hitelbank épületében működik, amely szecessziós stílusban épült, a Főtér déli oldalán, az egykori Tanács-soron. 

A Román Nemzeti Bank kolozsvári kirendeltségének díszterme a Ion Lapedatu konferenciaterem, amelyben Róth Miksa (1865-1944) üvegfestő és mozaikművész szecessziós üvegablakai és mozaikja díszítenek. Ezenkívül még egy időszakos kiállítást is megtekinthetünk, amely első világháborús pénzérméket és bankjegyeket mutat be, továbbá a Guiness Rekordok Könyvében is szereplő tíz banis bankjegyet, ami a világon a legkisebb bankjegy: mérete 27,5x38 milliméter, zöld és narancssárga  színű, egyik felén az 1914-1927 között uralkodó román király,  I. Ferdinánd király arcképe, a másik felén Románia akkori címere látható.