Pénteken engedélyezhetik a kisgyermekek oltását

Pénteken engedélyezhetik  a kisgyermekek oltását
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) november 25-én tesz hivatalos javaslatot arra, hogy a Pfizer-BioNTech gyógyszercég által kifejlesztett koronavírus-elleni vakcinával az 5–11 éves korosztályhoz tartozó gyermekeket is beolthassák.

Az EMA döntése nyomán, valószínűleg már november 26-án megadja az Európai Unió (EU) is az engedélyt arra, hogy a tagállamok területén az 5 évesnél nagyobb, 12 év alatti gyermekeket is be lehessen oltani a Pfizer készítményével – jelentette be szokásos keddi sajtótájékoztatóján dr. Valeriu Gheorghiţă, az országos oltáskampány (CNCAV) vezetője.

A Moderna-féle vakcinának – ugyanennek a korcsoportnak a körében való használatát – illetően december közepén hozza meg döntését az EMA.

Az 5–11 évesek esetében a dózis 10 mikrogramm lesz, és a két oltás között 21 napnak kell eltelnie – magyarázta még Gheorghiţă.

A katonaorvos újra kiemelte, hogy a CNCAV már elkezdte a logisztikai előkészületeket a 12 év alattiak oltási kampányának megszervezésére, és az előjegyzési felület megfelelő működésére.

A hatóságok negyvenöt egészségügyi intézményt és 135, Pfizer-BioNTech vakcinát használó oltóközpontot azonosítottak, amelyek megfelelőek lehetnek az 5–11 év közötti gyermekek immunizálására. Az 5–11 évesek beoltására alkalmas oltópontokat külön feltüntetik majd az országos oltási platformon.

A CNCAV vezetője arról is beszélt, hogy Románia 2022 januárjától kezdődően valószínűleg nem igényel több AstraZeneca oltást. A katonaorvos elmondta: az CNCAV már megtette ez irányú javaslatát az egészségügyi minisztériumnak. Mint kifejtette, annak folytán döntöttek úgy, hogy lemondanak az AstraZeneca készítményének használatáról, mivel nagyon kevesen igénylik ezt a típusú vakcinát az országban. Egy üvegcse tíz dózist tartalmaz, ezért rengeteg oltóanyag kárba vész, ha nem használják el a megbontott fiolát.

Andrei Baciu egészségügyi államtitkár keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy több mint kilencmillió Covid-igazolványt bocsátottak eddig ki Romániában. Közlése szerint egészen pontosan 9 031 038 zöldigazolványt állítottak ki, amelyeknek 91,8 százaléka a beoltottságot bizonyítja.

Az oltási kampányból 658 cég vette ki a részét, ezek közül 96 vendéglátó ipari vállalkozás. Folytatódik az oltáskampány a rendhagyó helyszíneken is: már 197 388 olyan személyt tartanak nyilván, aki vásárokon, piacokon, parkolókban felállított oltópontokon kapta meg a vakcinát, tudatta az Agerpres hírügynökség által idézett államtitkár.

Romániába eddig 27 644 899 adag Covid-elleni vakcina érkezett. Ebből 17 672 999 adag a Pfizer-BioNTech, 3 182 400 a Moderna, 3 374 000 az AstraZeneca, 3 15 500 pedig a Johnson&Johnson által gyártott oltás – mondta még Andrei Baciu. 

Kép: ILLUSZTRÁCIÓ