Parly: Franciaország elkötelezett a NATO keleti szárnyának védelmében

Parly: Franciaország elkötelezett a NATO keleti szárnyának védelmében
A francia katonák romániai jelenléte újabb bizonyítéka annak, hogy Franciaország elkötelezett a NATO keleti szárnyának védelmében - hangoztatta Florence Parly francia védelmi miniszter, aki Klaus Iohannis államfővel és Nicolae Ciucă miniszterelnökkel együtt meglátogatta a Fekete-tenger partvidékén, a Mihail Kogălniceanu-támaszponton állomásozó francia csapatokat.

Iohannis kijelentette: Románia továbbra is sürgeti, hogy a NATO a szövetséges csapatok gyors áthelyezésével jelentős mértékben erősítse meg védelmi és elrettentő képességeit a keleti szárnyon, kiemelten a Fekete-tenger térségében. Azt ígérte: Románia is erősíti védelmi képességeit, ennek érdekében a GDP 2,5 százalékát fogja katonai célokra fordítani az eddigi 2 százalék helyett.

Ciucă rámutatott: most először mozgósították a NATO Reagáló Erőit, Romániába vezényelték a francia 27-es Annecy hegyivadász zászlóalj 500 katonáját, további 300-at várnak Belgiumból és más országokból. Az Amerikai Egyesült Államok már korábban áthelyezte Németországból a 2. páncélos lovasezred egy gépkocsizó lövészzászlóalját a Fekete-tenger partjára. Ami a légierőt illteti, Romániában immár 22 szövetséges repülő teljesít járőrszolgálatot: nyolc olasz és hat német Eurofighter Typhoon, a Duna mellett található közeli Borcea támaszponton pedig nyolc amerikai F-16-os segíti a román légtér folyamatos védelmét - sorolta a román miniszterelnök.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Románia továbbra is „minden erejével” támogatni fogja Ukrajnát – mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön a Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórum résztvevőinek küldött videóüzenetében.
Belpol