Párizs 2024: A tekvondós Márton Viviana a döntőt uralva lett aranyérmes (FRISSÍTVE)

Márton Viviana, aranyérem, tekvandó
Az első magyar tekvandós érmes – FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT
A tekvondósok 67 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Márton Viviana a fináléban magabiztosan, mindkét menetet megnyerve 2–0-ra győzött, ezzel aranyérmet nyert pénteken a párizsi olimpián.

A 18 éves magyar sportoló tavaly junior Európa-bajnokságot nyert, az olimpiai kvótát pedig márciusban a szófiai kvalifikációs versenyen szerezte meg. Az Újpesti TE Madridban élő tehetsége fiatal kora ellenére nem esélytelenként érkezett a francia fővárosba, ugyanakkor arra, amit a pénteki versenynapon a fináléig vezető úton elért, talán ő is csak titkon számított.

A mindössze 12. kiemelt magyar már elsőre nagyon komoly kihívással került szembe a riói és tokiói játékok elefántcsontparti bronzérmesének, Ruth Gbagbinak a személyében, aki ellen megmutatta, hogy az idegei kiváló állapotban vannak, ugyanis döntő menetben tudta kiharcolni a továbbjutást. A negyeddöntőben aztán az amerikai Kristina Teachoutot is 2–1-re múlta felül, majd az elődöntőben egészen parádés teljesítménnyel verte 2–0-ra a belgák első kiemeltjét, a tavaly Grand Prix-győztes, 2022-ben világbajnok Sarah Chaarit.

Az elődöntő után Márton elmondta, hogy a döntőt megelőző órákban masszázs, kis evés és reményei szerint kevés alvás is belefér, a fináléra pedig készen fog állni.

A döntőben a 22 éves szerb Alekszandra Periszics várt rá, aki már a felnőtteknél is komoly eredménysorral büszkélkedhet, a 2022-es világbajnokságon ugyanis ezüstérmet nyert és két Európa-bajnokságon állt már dobogóra.

Az aranymérkőzés pompás felvezetést kapott, a magyar és a szerb tekvondós a Grand Palais impozáns karzatáról vonult a küzdőtérig, majd elsőként Márton Vivianát mutatták be, aki elszántan, de mosolyogva vonult fel a pástra, majd őt követte Periszics.

A küzdelem  elején mindkét sportoló megfontolt volt, az első percben távolról indított rúgásokkal próbálkoztak, ám nem jártak sikerrel, majd váratlanul Márton – a nap során már többször bemutatott – fejrúgást villantott, így 3–0-ra elhúzott. Ezek után Periszics többet vállalkozott, de a magyar minden próbálkozását védte, majd 15 másodperccel a szakasz vége előtt testre rúgott és már 5–0-s előnybe került. Az utolsó másodpercekben eredménytelen szerb challenge és intések követték egymást, ami Márton magabiztos szakaszsikerét (7–1) nem befolyásolta.

A pihenő után ismét nyugodtabb mederben folyt a döntő. A második két perc elején nem volt értékelhető akció, aztán közel egy perc után a szerb talált testre (0–2), amire azonban Mártonnak volt válasza és szép rúgással egyenlített. Az UTE Madridban élő versenyzője koncentrált maradt a folytatásra is és 51 másodperccel a vége előtt újabb testrúgást vitt be (4–2), amivel nagyon közel került az aranyéremhez.

Ezek után Periszicstől nagy hajrára lehetett számítani, de kicsit határozatlannak és tanácstalannak tűnt a szerb, indításait a magyar tinédzser szemre könnyedén hárította, ráadásul az intést is elkerülte, így imponáló magabiztossággal, rutinosan védekezte ki az utolsó másodperceket, majd önfeledt ünneplésbe kezdett. Márton Viviana születési helyének, Kanári-szigeteknek a zászlajával, majd a magyar lobogóval ünnepelt, percekig táncolva a páston.

Márton Viviana a magyar tekvondó történetének első olimpiai érmét nyerte, egyúttal a párizsi magyar küldöttség 15. dobogós és ötödik első helyezését érte el (5–5–5).

Eredmények, tekvondó, nők, 67 kg: 1. MÁRTON VIVIANA, 2. Alekszandra Periszics (Szerbia), 3. Sarah Chaari (Belgium) és Kristina Teachout (Egyesült Államok).