Párizs 2024: Ismét két ezüst- és egy bronzérmet szereztek a magyar kajakosok

Csipes Tamara, kajak-kenu, ezüstérem
Csipes Tamara minden számban érmet nyert – FOTÓ: MTI/KOVÁCS TAMÁS
A párizsi olimpia szombati versenynapján – akárcsak előző nap – két második és egy harmadik helyet szereztek a magyar kajakosok.

Csipes Tamara ezüstérmet nyert a női kajakosok 500 méteres versenyében. A döntő másik magyar résztvevője, Gazsó Alida Dóra hatodik lett.

Csipes a rajtból nagyon jól jött el, az élre állt, 250 méternél vezetett a címvédő Lisa Carrington előtt, az új-zélandi kajakos azonban jobban bírta a hajrát és ő győzött. Nyolcadik olimpiai aranyával beérte a sportág eddig abszolút csúcstartóját, a német Birgit Fischert.

A harmadik helyre a dán Emma Jörgensen futott be, Gazsó pedig, aki a mezőnyben jött végig a pályán, hatodik lett.

A két magyar előzőleg négyesben harmadik, párosban második volt.

*

Varga Ádám ezüst-, a címvédőként indult Kopasz Bálint pedig bronzérmet szerzett szombaton a férfi kajak egyes 1000 méteren.

A tokiói játékok első és második helyezettje, Kopasz és Varga egymás mellett ment az 5-ös és a 4-es pályán. A táv nagy részében Kopasz állt úgy, hogy jó hajrával akár ismét győzhet, de a legjobban a cseh Josef Dostal osztotta be az erejét. Az elején nagy tempót diktáló portugál Fernando Pimenta visszaesett, Varga viszont a negyedik-ötödik helyről hatalmasat hajrázott, elment Kopasz mellett is, és csak kis különbséggel maradt el a cseh győztestől.

Harmadszor fordul elő a mostani olimpián, hogy két magyar dobogósa van egy számnak. Előzőleg ezt nyíltvízi úszásban Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid, illetve női kajakban a Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra és a Pupp Noémi, Fojt Sára páros hozta össze. Pénteken a kajakosok másik ezüstjét a Nádas Bence–Tótka Sándor páros szerezte 500 méteren. 

Csipes a magyar küldöttség 16., Varga és Kopasz 17. és 18. érmét szerezte a párizsi olimpián (5 arany, 7 ezüst, 6 bronz).