Párizs 2024: bronzérmes lett a magyar női kajak négyes

bronzérem, kajak-kenu, kajak négyes
Parádés versenyzéssel váratlan sikert aratva bronzérmet nyert a magyar női kajak négyes 500 méteren a párizsi olimpián.

A Fojt Sára, Pupp Noémi, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra (a képen balról jobbra) összeállítású hajó kedden az előfutamból másodikként közvetlenül a csütörtöki döntőbe jutott.

Ebben a számban Magyarország volt a címvédő, de a három évvel ezelőtti csapatból csak Csipes maradt meg, a másik három versenyző olimpiai újonc. A friss egység júniusban Szegeden Európa-bajnok lett, de ott alig volt komoly ellenfele. Tokióban a magyarok mögött a fehéroroszok végeztek a második helyen, ők azonban most nem voltak itt a mezőnyben, míg a harmadikok három éve a lengyelek voltak, náluk két csere történt. Az új-zélandiak akkor lemaradtak a dobogóról, de most vb-címvédőként ők voltak a legnagyobb esélyesek a győzelemre. Vezérevezősük, Lisa Carrington ötszörös olimpiai bajnokként vezette a csapatát. Komoly erőt képviseltek a tavaly vb-harmadik spanyolok is és ott voltak a mindig erős németek is.

A rajtból közepesen jöttek el a magyarok, a táv első felében ötödikként haladtak, féltávnál viszont már harmadikak voltak, és ezt a pozíciójukat nagy versenyben meg is őrizték.

Az, hogy még talán a saját elvárásukat is felülmúlták, jól látható volt a célba érés után, ahol nagy ünneplést csaptak.

Az első két helyen az új-zélandiak és a németek végeztek.

A női négyes a magyar küldöttség kilencedik érmét – a harmadik bronzot, a szintén három arany és ezüst mellett – szerezte a párizsi olimpián.

Az új-zélandi női kajak négyes vezérevezőse, Lisa Carrington pályafutása hatodik aranyérmét nyerte, ezzel beérte Kozák Danutát. A sportágban a GOAT in the BOAT, azaz minden idők legjobbja a hajóban jelzővel illetett klasszis versenyző még egyesben és párosban is érdekelt a francia fővárosban, azaz a következő napokban tovább javíthatja mérlegét.

A 19 éves szegedi Kiss Ágnes és Takács Kincső középfutamba jutott a női kenusok 200 méteres versenyében. Az előfutamban mindketten harmadik helyen végeztek, és a reményfutamba kerültek, ahol Kiss a második, a 30 esztendős győri Takács az első helyen küzdötte ki a szombati középfutamba jutást.

A nap folyamán további két férfi döntőt is rendeztek, magyar egység mindkettőben szerepelt, miután a délelőtt folyamán az elődöntőben az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kenu kettes és a kajak négyes (Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, Tótka Sándor) is a második helyen végzett. Románia kenu kettesben szerepelt, Ilie Sprîncean és Oleg Nuţă az elődöntős futamban az 5. helyen végzett, így csak a B-döntőben volt érdekelt. Azt viszont megnyerték, így a 9. helyen végeztek.

Bátor kezdés után a hatodik helyen végzett az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kenu kettes a döntőben. Remekül indultak meg a magyarok, a kínaiak és az oroszok mögött stabil harmadikak voltak féltávnál, de a hajrára elfáradtak, és több hajó eléjük került. Kis különbséggel a hatodik helyen értek célba, a magyarok kevesebb mint fél másodperccel maradtak le a dobogóról. A befutás után teljes kavarodás volt, többször rossz eredményt írtak ki, a magyarokat például harmadiknak jelölték, de aztán megszületett a valós, hivatalos végeredmény.

A magyar férfi kajak négyes a hetedik helyen zárt. A futamot kétszer kellett elindítani, elsőre figyelmeztetést kapott a német és a magyar hajó is. Másodjára jól jöttek el a magyarok, de rövid időn belül már az ötödik helyen haladtak. Nem volt meg a megfelelő sebességük, emiatt nőtt a hátrány az élen haladókhoz képest, s végül ismét hetedikként értek célba a magyarok.

 

Eredmények, kajak-kenu:

Férfi C-2, 500 m: 1. Liu Hao, Csi Po-ven (Kína) 1:39.48 perc, 2. Gabriele Casadei, Carlo Tacchini (Olaszország) 1:41,08, 3. Joan Antoni Moreno, Diego Dominguez (Spanyolország) 1:41,18, ..., 6. ADOLF BALÁZS, HAJDU JONATÁN 1:41,66, …, 9. ILIE SPRÎNCEAN, OLEG NUŢĂ.

Férfi K-4, 500 m: 1. Németország (Max Rendschmidt, Max Lemke, Jacob Schopf, Tom Liebscher-Lucz) 1:19,80 perc, 2. Ausztrália (Riley Fitzsimmons, Pierre van der Westhuyzen, Jackson Collins, Noah Havard) 1:19,84, 3. Spanyolország (Saul Craviotto, Carlos Arevalo, Marcus Cooper, Rodrigo Germade) 1:20,05, ..., 7. MAGYARORSZÁG (NÁDAS BENCE, CSIZMADIA KOLOS, KULI ISTVÁN, TÓTKA SÁNDOR) 1:21,99.

Női K-4, 500 m: 1. Új-Zéland (Lisa Carrington, Alicia Hoskin, Olivia Brett, Tara Vaughan) 1:32,20 perc, 2. Németország (Paulina Paszek, Jule Marie Hake, Pauline Jagsch, Sarah Bruessler) 1:32,62, 3. MAGYARORSZÁG (PUPP NOÉMI, FOJT SÁRA, CSIPES TAMARA, GAZSÓ ALIDA DÓRA) 1:32,93.