Óvatosságra intik az autósokat, síelőket, turistákat - FRISSÍTVE: Kolozs megyében is szélriasztás, vasárnapi helyzetkép

Óvatosságra intik az autósokat, síelőket, turistákat - FRISSÍTVE: Kolozs megyében is szélriasztás, vasárnapi helyzetkép
Felhívást intézett az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) a járművezetőkhöz, hogy amennyiben lehet, ne induljanak útnak erős havazásban, hóviharban. Az országos meteorológiai szolgálat szerint ugyanis vasárnap estig havazás, felerősödő szél és hóvihar várható a hegyvidéken. A Bâlea-tónál majdnem két méter vastag a hóréteg, fokozott a lavinaveszély. Meglehetősen jók a síelési feltételek Hargita megye sípályáin, a hegyimentők azonban fokozott figyelemre intik a turistákat.

Az IGSU az Agerpres hírügynökség által ismertetett Facebook-bejegyzésben arra kéri a járművezetőket, hogy lehetőleg ne vezessenek erős havazásban, hóviharban, és ha az utazás elkerülhetetlen, csak téliesített gépkocsival induljanak útnak, amelyet téli gumiabroncsokkal, hólánccal, egy kis zsák homokkal és lapáttal szereltek fel.

Javasolják továbbá, hogy a sofőrök előzetesen tájékozódjanak az út állapotáról és a várható időjárásról, figyeljenek a hatóságok üzeneteire.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy életveszélyes a földre esett vezetékekhez, villanyoszlopokhoz érni, vagy fa, oszlop, ingatag építmény, félkész épület, reklámtáblák közelében keresni menedéket a vihar elől.

A https://fiipregatit.ro oldalon lehet tájékozódni arról, miként tanácsos viselkedni vészhelyzet esetén – teszi hozzá a hatóság.

Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az ország nagy részében vasárnap délutánig mérsékelt havazásra és a szél erősödésére, 26 megye hegyvidékén pedig sűrű havazásra és hóviharokra lehet számítani. A meteorológusok szerint vasárnaptól lehűlés, éjszakánként fagyos idő várható, főként a Kárpátokon belül.

A Fogarasi-havasokban, a 2034 méteres magasságban lévő Bâlea-tónál majdnem két méter vastag a hóréteg – közölték a Szeben megyei meteorológusok. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy a térségben fennáll a közepes és nagyméretű lavinák kialakulásának veszélye. A Bâlea-tó ebben az időszakban kizárólag drótkötélpályás felvonóval közelíthető meg.

Jók a síelési feltételek Hargita megyében

Meglehetősen jók a síelési feltételek Hargita megye sípályáin, a hegyimentők fokozott figyelemre intik a turistákat. Sízhetők a Madarasi-Hargitán, a Hargitafürdőn, a Bucsinon, Borszéken, Maroshévízen, Székelyvarságon, Homoródon, Gyergyócsomafalván és Gyimesen kialakított pályák.

Fekete Örs hegyimentő ugyanakkor azt üzente a téli sportok kedvelőinek, hogy fokozott figyelemmel vigyázzanak magukra és egymásra, mert az első havas hétvége valószínűleg nagyon sok turistát fog a sípályákra vonzani.

varosnapokHirdetés

A hegyimentő a kirándulni vágyókat is óvatosságra intette, ugyanis a kirándulóösvényeket hó borítja, ami helyenként egy méter magas. Aki sétálni indul a hegyekben, megfelelő téli felszereléssel induljon útnak, legyen nála meleg tea, élelmiszer, fejlámpa, és mobiltelefonjának akkumulátora legyen feltöltve, hogy szükség esetén tudjon segítséget kérni.

A tervezett útvonalról a Salvamont honlapján vagy telefonszámán kell előzetesen tájékozódni. Fekete Örs arra is figyelmeztet, hogy nem tanácsos egyedül útnak indulni, és ha kezd sötétedni, vissza kell fordulni, függetlenül attól, sikerült-e elérni a kitűzött célt vagy sem.

Kolozs megyében is szélriasztásHóviharokra, a szél erősödésére és havazásra figyelmeztető narancssárga, illetve sárga jelzésű riasztást adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat – hívta fel a figyelmet az Agerpres hírügynökség. Ezek szerint szombat 20 órától vasárnap 20 óráig a Dél-Kárpátokban 1800 méter fölött másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztás lesz érvényben. Az érintett térségekben a szél sebessége elérheti a 90-100 kilométert óránként.

Szintén másodfokú riasztás lesz érvényben vasárnap 2 órától 20 óráig a tengerparton, ahol a 70-80 km/h-s erősségű szél havazással párosul. A hófúvások miatt csökken majd a látótávolság, különösen Konstanca megyében.

A másodfokú riasztás Hunyad, Fehér, Szeben, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Konstanca és Tulcea megyére terjed ki.

Emellett szombat 11 órától vasárnap 20 óráig elsőfokú (sárga jelzésű) riasztás van érvényben valamennyi megye hegyvidékein. Az előrejelzések szerint az érintett térségekben a széllökések sebessége elérheti az 50-70, 1800 méter fölött a 80-90 kilométert óránként. Mérsékelt havazás és a látótávolság csökkenése várható. A Dél- és a Nyugati-Kárpátokban a 20-25 centiméteres friss hóréteg képződik.

Szombat 11 órától vasárnap 6 óráig elsőfokú (sárga jelzésű) szélriasztás lesz érvényben Bánságban, Körösvidéken és Erdély nyugati részében. A légmozgás sebessége elérheti az 50-70 kilométert óránként, Erdély nyugati és délnyugati régióiban mérsékelt havazás is várható.

Az elsőfokú szélriasztás Szatmár, Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Kolozs, Maros, Hargita, Kovászna, Fehér, Szeben, Brassó, Temes, Hunyad, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Konstanca, Tulcea, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Buzău, Brăila, Vrancea, Galac, Bákó, Neamţ, Suceava és Vaslui megyére terjed ki.

Több, mint ötezer tűzoltó készenlétbenNyolc megye (Fehér, Arad, Bihar, Buzău, Krassó-Szörény, Hunyad, Szilágy és Temes) kilenc településen okozott eddig károkat szombaton a viharos erejű szél. A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség tájékoztatása szerint a tűzoltók összesen 24 kidöntött fát és egy villanyoszlopot távolítottak el az utakról. Három gépkocsi és egy gazdasági melléképület megrongálódott.

A főfelügyelőség közölte, hogy országosan több mint 5300 tűzoltót helyeztek készenlétbe az időjárás okozta esetleges károk elhárítására. Az intézkedésre azért volt szükség, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton több megyére érvényes, hóviharokra és havazásra figyelmeztető riasztásokat adott ki.

A közlemény szerint a helyi önkormányzatok szintjén folyamatos ügyeletet vezetnek be a veszélyes meteorológiai jelenségeknek kitett településeken.

Nehézségeket okozott a hóvihar Fehér megyében

Több ezer háztatásban szünetelt vasárnap reggel az áramszolgáltatás Fehér megyében, az Erdélyi-szigethegységben és a Kudzsiri-havasokban, mert a hóvihar megrongált több tucat transzformátorállomást – számolt be az Agerpres hírügynökség. A katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint az áramelosztó vállalat munkatársai dolgoznak a hibák elhárításán.

A hóviharok miatt a közúti közlekedés is akadozott Fehér megyében. A behavazott utakon vasárnapra virradóra elakadt két személygépkocsi, az egyikben hat felnőtt és egy gyermek tartózkodott. A két autó a hatóságok segítségével folytathatta az útját. Az utászoknak emellett több kidöntött fát és villanypóznát kellett eltávolítaniuk megyei és községi utakról.

A katasztrófavédelmi felügyelőség emlékeztetett arra, hogy a havazás és a hóviharok miatt az A10-es autópálya Bojca (Boiţa) és Konca (Cunţa) közötti szakaszán mindkét irányban szünetel a forgalom.

Áramszünet több Hargita megyei településen is

Megrongált a hóvihar 35 transzformátorállomást, ezért részben szünetelt szombat este az áramszolgáltatás 21 Hargita megyei településen.

A katasztrófavédelmi felügyelőség közleménye szerint összesen 2817 háztartás maradt áram nélkül. Az érintett települések: Bencéd, Kadács, Kiskadács, Csehétfalva, Nagykede, Kiskede, Kobátfalva, Firtosmartonos, Firtosváralja, Énlaka, Medesér, Csikszentmihály, Nyikómalomfalva, Kecset, Székelypálfalva, Rugonfalva, Kecsetkisfalud, Siménfalva, Tarcsafalva és Tordátfalva.

Két lavina zúdult le a Fogarasi havasokban

Két nagy lavina is lezúdult vasárnapra virradóra a Fogarasi-havasokban 2000 méter feletti magasságban. Az egyik a Capra menedékházat is megrongálta, a másikat a Bîlea-tó környékén figyelték meg. Személyi sérülés nem történt.

A Szeben megyei Salvamont igazgatója, Dan Popescu arra kérte a Fogarasi-havasokban tartózkodó túrázókat, hogy ne hagyják el a menedékházak környékét. Ezt azzal indokolta, hogy jelenleg a sűrű havazás és a szél erősödése miatt 1800 méter alatt is fokozott a lavinaveszély. Az igazgató elmondta, hogy a Capra menedékházra zúduló lavina megrongált több leparkolt gépkocsit is.

A hóréteg vastagsága a Bilea-tó környékén jelenleg meghaladja a két métert. A meteorológusok várhatóan a maximális ötös fokozatúra fogják emelni a lavinaveszélyt a térségben.

Károk az ország 18 megyéjének 40 településén Szombat 19 órától vasárnap reggel 7 óráig 18 megye 40 településén volt szükség a tűzoltók, a csendőrök és az utászok segítségére a hóviharok és a sűrű havazás okozta károk elhárítására.

A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség vasárnapi közleménye szerint a tűzoltók több elakadt gépkocsit szabadítottak ki a hóból, 48 kidöntött fát és 6 villanyoszlopot távolítottak el az utakról. A kidöntött fák és póznák több áramvezetéket, összesen 11 gépkocsit, három lakóházat és 13 további ingatlant rongáltak meg Fehér, Arad, Argeş, Bihar, Buzău, Krassó-Szörény, Kolozs, Konstanca, Dolj, Galac, Gorj, Hunyad, Maros, Szilágy, Szeben, Temes és Tulcea megyében.

Jelenleg szünetel a forgalom az A1-es országút Bojca és Konca közötti szakaszán, három országúton és hét megyei úton, illetve korlátozott a közlekedés további három országúton. Az érintett útszakaszok hótalanítása folyamatban van.

A belügyminisztérium közölte, hogy vasárnap több mint 10 ezer belügyi alkalmazottat helyeztek készenlétbe a kedvezőtlen időjárás sújtotta 18 megye polgárainak és helyhatóságainak a megsegítésére.

Evakuálják a turistákat a Capra menedékházbólArgeş megyei tűzoltók evakuálják a turistákat vasárnap délelőtt a Fogarasi-havasokban található Capra menedékházból, amelyet hajnalban megrongált egy lavina. A katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint a mintegy hatvan turista evakuálását a szálláshely működtetői kérték. A helyszínre több tűzoltóautót, két mikrobuszt és egy SMURD-autót küldtek. Az akcióban részt vesznek hegyimentők, csendőrök és utászok is.

A felügyelőség közölte, hogy a turistákat a legközelebbi menedékházba próbálják meg elszállítani. Ez a Transzfogarasi út 104-es kilométerszelvényénél található. Ennek az országútnak a 104-es kilométerszelvényétől 2022. október 30-tól hivatalosan tilos a forgalom.

A hatóságok ezért vizsgálják, hogyan jutottak fel a turisták a Transzfogarasi út 107-es kilométerszelvényénél található Capra menedékházig a lezárt útszakaszon. Az Argeş megyei rendőrség vasárnap délelőtt közölte, hogy a szabálysértők bírságra számíthatnak.

Kép: Madarasi Hargita Síközpont/Facebook/Illusztráció