Őszi évadnyitó fesztivállal indította az októbert a Téka Alapítvány

Körte, barack, meggy, cseresznye és birsalma pálinkákat ízlelhettek a részvevők
Az október fesztivállal érkezett Szamosújvárra. A Téka Alapítvány évadnyitó fesztiválja kicsinek és nagynak is kínált szórakozási lehetőséget, illetve tanulási alkalmat.

Október elsején Riti József Attila fotókiállítása nyílt meg a Téka Alapítvány székhelyén. Riti József Attila történelem-földrajzszakos tanár, Szamosújvár történelmi épületeiről készült fotóit tekinthették meg az érdeklődők. A fotók annak az állandó kiállításnak a részét képezik, amely a Téka vendégház falait díszíti. A fotós a megnyitón elmondta, hogy fényképein azokat az értékeket örökíti meg, amelyek Szamosújváron átöröklődnek a múltból a jelen és a jövő számára. Az állandó kiállítás előzetes bejelentkezéssel megtekinthető a Téka Alapítvány székhelyén.

Köllő Melinda Mária, Marosvásárhelyi gyógyszerész rég tervezi, hogy a szamosújváriaknak is betekintést nyújt a gyógynövények világába. A résztvevők interaktív foglalkozáson megtanulhatták, hogy milyen gyógyteákkal készüljenek a téli napokra, hogyan készítsenek körömvirág kenőcsöt bőrük védelmére. 

A több mint egy évtizedes múlttal rendelkező Művész (?) Beugró célja hozzájárulni a szamosújvári és a mezőségi szórványmagyar közösség anyanyelvi és nemzeti önazonosságának megőrzéséhez, valamint az, hogy megismertesse a résztvevőkkel a kortárs, elsősorban erdélyi, alkotókat. Ez alkalommal Debreczeni Orsolya magyartanár a tízéves Feketelaki Összművészeti tábor mentoraival, Farkas György, filmrendezővel, Márton Evelin, íróval és Demeter Réka, pszichológussal elevenítették fel a legszebb pillanatokat és nyitották meg a plakátokból készült kiállítást a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum aulájában. 

Október másodikán Vastag Csaba koncertezett a szamosújvári Béke Moziban. Ismert dallamok csendültek fel a népszerű énekes előadásában a jó hangulatú teltházas konceten. 

Sebők Tímea kvízestjei egyre népszerűbbek a helyi közösség körében. A Hayak kávézóban szervezett kvízjátékon a diákok tizennégy csapattal jelentkeztek, de a felnőtt korosztály is szép számban képviseltette magát. 

Pénteken is zsúfolásig megtelt a moziterem. A Sünike és az Elvarázsolt Házikó ovisai, illetve a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum elemisei tekintették meg Bogyó és Babóca újabb kalandjait. Délután, szüleik kíséretében a Prücskök játszóházban szórakozhattak, Katona Annamária óvónő vezetésével. Ezalatt a felnőttek a Bajnok ébred hősi lanton című beszélgetésen vehettek részt. Bíró József a Tékarám lovászmestere mesélt a 2024-es kazahsztáni Nomád Játékokon való részvételéről. Debreczeni Orsolya magyartanár beszélgetett vele. A rangos sporteseményen kívül beszélt azokról az életeseményekről, amelyek révén ma már az a munkája, amit szeret. 

Márton Attila magyardécsei magyartanár tartotta a pálinkakóstolót. A gyümölcstermesztésről híres falu szülötte mindenféle gyümölcspárlattal kísérletezik. Pénteken körte, barack, meggy, cseresznye és birsalma pálinkákat ízlelhettek a részvevők. Mindenkinek akadt kedvence a kínálatból, a barack és a birs vezetésre állt. 

A pálinkakóstolón már felcsendült a Nádas zenekar zenéje és Juhos Borbála népdalcsokra. A hajnalba nyúló táncházban zenélt a Kontra Banda, az Ördöngös Zenekar, a Bagó Banda, a Nádas Zenekar, amelyekben az a közös, hogy mindannyian a Téka Alapítvány népzeneiskolájának keretében kezdtek el zenélni. Ők a példaképeik és mentoraik a most zenélni tanuló diákoknak. 

Szombaton a művelődési ház ismét kicsinek bizonyult a Hatalmi arcok nevű előadáson. A Szomszédnéni Produkciós Iroda önálló estjén a két humorista a társadalom görbe tökrét mutatta, szinte mindannyian magunk elé képzeltük az adott jelenetek kifigurázott alakjait. 

Vasárnap este a Filmtettfeszt keretében az Elfogy a levegő című filmet vetítették. 

A rendezvénysorozat kedden, október nyolcadikán ér véget A batik útja Nádudvary Mária textilművész és Nádudvary László ötvösművész közös kiállításával. A Téka konferenciatermében a kiállítás mellett a batikolásról tartottak előadást és ki is próbálhatták a kézműves technikát az érdeklődők.

E színes programkavalkád a Mol Új Európa Alapítvány, Nemzeti Kulturális Alap, Communitas Alapítvány, Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle támogatásával valósulhatott meg.