Ostrom a kolozsvári munkaerő-piacon: 26 ezer új álláskereső

Szakember: sok fiatal munkatapasztalatot szerezne a tanulás mellett

Érdekes kimutatást tettek közzé a minap az ejobs.ro álláskereső és -ajánló internetes portál szakemberei: az egyetemi év kezdetével valóságos ostrom alá került a kolozsvári munkapiac, a honlapon frissen regisztrált álláskeresők száma 26 ezerre rúgott. Természetesen az újonnan bejelentkezők szinte mind fiatalok, életkoruk 18 és 24 év között mozog, a szakemberek szerint pedig ez a szegmens szinte mindenféle tevékenységi területen kínálkozó alkalmi munkát vagy határozatlan időtartamú állást elvállal. A portál szerint az utóbbi hetekben nem csupán az állásokra jelentkező fiatalok száma ugrott meg, hanem a platformhoz csatlakozó új felhasználóké is. Többen viszont úgy vélik, hogy az egyetemi tanulmányaik mellett dolgozó diákok képtelenek teljes mértékben megfelelni a felsőfokú oktatási intézmény által támasztott elvárásoknak, ez pedig hosszútávon kihat a tanulmányi eredményekre.

Jó hír a vendéglátásban, szállodaiparban tevékenykedő cégek számára, illetve azon vállalatoknak, amelyek alkalmi munkát ajánlanak: az ejobs.ro álláskereső és -ajánló portál legfrissebb kimutatása szerint az új egyetemi év megkezdése előtt 26 ezerrel nőtt a álláskereső fiatalok száma.

A portál munkatársai által nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, hogy az új egyetemi év kezdete ismét „aktivizálta” a nagyon fiatal, pontosabban 18 és 24 év közötti fiatal álláskeresők szegmensét. Az elmúlt hónapban nemcsak a meghirdetett állásokra jelentkezők száma nőtt ebben a korosztályban, hanem a platformhoz csatlakozó új jelentkezőké is: a platform illetékeseinek a kimutatása alapján 26 ezer új felhasználó regisztrált az ejobs.ro oldalon. 

Sajtóközleményében Roxana Drăghici, az ejobs.ro toborzási platform értékesítési vezetője kijelentette: a meghirdetett állásokra történő jelentkezések számát tekintve, a 18-24 év közötti korosztály még mindig elmarad a 26-35 év közötti jelöltek számához viszonyítva, a tendencia viszont növekvő. 

– A legjobb jelöltek nagyon fiatalok, többségük az első munkahelyét keresi, ők középiskolát végzettek, még diákok vagy éppen befejezték az egyetemi tanulmányaikat. Számukra az ősz a legjobb időszak az álláskeresésre, pontosan azért, mert úgy döntenek, hogy még a tanulmányaik befejezése előtt tapasztalatot szereznek, hogy a diploma megszerzése után könnyebben tudjanak elhelyezkedni – fogalmazott a szakember. 

Drăghici megjegyezte: a 24 éves vagy annál fiatalabb új jelentkezők 93,7 százaléka kevesebb mint egyéves munkatapasztalattal rendelkezik. 

– Azok azonban, akik korábban már dolgoztak, túlnyomórészt olyan területeken tevékenykedtek, mint az értékesítés, a vendéglátás, a beszerzés vagy a közélelmezés és a logisztika – jegyezte meg a szakember.

Mennyit keresnek a fiatalok?

A Salario, az ejobs.ro munkaerő-toborzási platform bér-összehasonlító internetes platformja szerint a két évnél kevesebb tapasztalattal rendelkező, belépő szintű állásra jelentkező jelöltek nettó 3500 és 4500 lej közötti fizetésre számíthatnak. Az elemzésből kiderül: a múlt hónapban 28 ezer új álláshelyet hirdettek meg, ezek több mint fele a belépő szintű jelentkezőket célozta meg, és még mindig mintegy 19 ezer állás áll rendelkezésre a 0 és 2 év közötti munkaerőpiaci tapasztalattal rendelkezők számára. Összehasonlításképpen, míg az újonnan létrehozott felhasználói fiókok 44,5 százaléka 18-24 éves jelentkezőkhöz tartozik, addig a 25-35 éves korosztály (akik egyébként a legtöbb jelentkezést generálják) az összes új fiók 13,8 százalékát, azaz 7900-at tesz ki. Ugyanakkor 4200 új jelentkező a 36-45 éves korosztályból származik, és valamivel több mint 3000-en 45 év felettiek.

Roxana Drăghici véleménye szerint olyan személyekről van szó, akik még soha nem voltak regisztrálva.

– Az a tény, hogy megtették ezt a lépést, azt mutatja: az elkövetkező időszakban valóban szándékukban áll munkába állni. Nem mindegyikük jelentkezik azonnal, de biztosan odafigyelnek a piacon lévő ajánlatokra, és várható, hogy a nem túl távoli jövőben azok is jelentkezni fognak, akik egyelőre csak figyelik a piacot – idézik a közleményben a platform vezetőjét. 

Arról is tájékoztatták a sajtót, hogy a múlt hónapban regisztrált 1 millió állásra jelentkezőből 315 ezer a 18-24 évesek, közel 370 ezer pedig a 26-35 évesek közül került ki. A 36-45 éves korosztályból 185 ezer, a 45 év felettiek szegmenséből pedig 110 ezer érkezett. A 18 év alattiak esetében a legkevesebb, pontosabban 9 ezer álláskérelem érkezett.

Az eduline.hu szakportálon található információk szerint a szakemberek úgy vélekednek: nem feltétlenül jó dolog az, hogy tanulmányaik közben az egyetemi hallgatók munkát vállalnak. Hangsúlyozzák, hogy egy kutatás szerint számos dolog fokozza a hallgatói lemorzsolódás esélyét – ezek közül az egyik a „munkaerőpiac vonzása”, amelynek következtében hajlandóak szakképesítés nélkül elhagyni az egyetemet, hogy javítsák az anyagi helyzetüket.

Pálfi Szilárd: tektonikus mozgások zajlanak a munkaerőpiacon

Lapunk megkereste Pálfi Szilárdot, a kolozsvári székhelyű Hummark humán erőforrás cég és a jobspoint.ro álláskereső alapítóját, akitől azt kérdeztük, mi magyarázza ezt a nagy arányt.

– A munkaerőpiacon gyakorlatilag tektonikus mozgások zajlanak. Bár hivatalosan még senki sem mondta ki, hogy gazdasági válságban lennénk, sok vállalat már most válság közeli viselkedést tanúsít. Számos cég csökkenti a létszámát, ami azt eredményezi, hogy olyan emberek válnak álláskeresővé, akik korábban nem kerestek aktívan munkát. Emellett felvásárlásokról és fúziókról is hallani a piacon, amelyek szerkezeti változásokat hoznak magukkal az alkalmazottak számára. A fiatalok körében egyre gyakrabban találkozom azzal a felismeréssel, hogy a munkatapasztalat szerzése már az egyetemi évek alatt, párhuzamosan a tanulással, hosszú távon kifizetődő lehet. Ez előnyös és termékeny talajnak bizonyulhat a későbbi elhelyezkedés során a munkaerőpiacon – vélekedett a szakember.