Oscar-díjak – A kutya karmai közt kapta a legtöbb jelölést

A legjobb látványtervezés kategóriában magyar esélyes is van

Oscar-díjak – A kutya karmai közt kapta a legtöbb jelölést
Nyilvánosságra hozta az amerikai filmakadémia az idei Oscar-jelöléseket: Jane Campion A kutya karmai közt (The Power of the Dog) című westernje kapta a legtöbb, tizenkét jelölést, a látványtervezői kategóriában pedig Sipos Zsuzsanna is esélyes a díjra a Dűne (Dune) című filmért.

Az Oscar-esélyeseket Los Angeles-i idő szerint kedd hajnalban jelentették be a filmakadémia hivatalos internetes csatornáin. A jelölteket az Emmy-díjas színész, Leslie Jordan és a színész-producer Tracee Ellis Ross ismertette, de néhány különböző helyszínekről bejelentkező vendég, többek között kórházi dolgozó és tűzoltó is részt vett a jelölések beolvasásában.

A legjobb filmek mezőnyébe tíz alkotás jutott be a mintegy tízezer tagot számláló filmakadémia szavazatai alapján. Ebben a kategóriában A kutya karmai közt című film mellett versenybe száll a Belfast (r. Kenneth Branagh), a CODA (r. Sian Heder), a Ne nézz fel! (Don’t Look Up, r. Adam McKay), a Drive My Car (r. Hamagucsi Rjuszuke), a Dűne (Dune, r. Denis Villeneuve), a Richard király (King Richard, r. Reinaldo Marcus Green), a Licorice Pizza (r. Paul Thomas Anderson), a Rémálmok sikátora (Nightmare Alley, r. Guillermo del Toro) és a West Side Story (r. Steven Spielberg) is.

A kutya karmai közt jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő (Benedict Cumberbatch), a legjobb férfi mellékszereplő (Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee) és a legjobb női mellékszereplő (Kirsten Dunst) díjára is, továbbá a legjobb operatőr (Ari Wegner), rendező (Jane Campion), vágás (Peter Sciberras), eredeti filmzene (Jonny Greenwood), adaptált forgatókönyv (Jane Campion), díszlet és hang kategóriájában is a legjobbak közé jutott.

A Dűne kapta a második legtöbb - szám szerint tíz - jelölést: az alkotás a legjobb jelmez, smink, díszlet, hang és vizuális effektus kategóriában szállhat versenybe, de esélyes a legjobb adaptált forgatókönyv (Jon Spaihts, Denis Villeneuve, Eric Roth), a legjobb filmzene (Hans Zimmer), a legjobb vágás (Joe Wlaker) és a legjobb operatőr (Greig Fraser) Oscar-díjára is, a film látványtervéért pedig Sipos Zsuzsanna díszletberendező és kollégája, Patrice Vermette látványtervező is esélyes a szobrocskára.

A legjobb női főszereplő Oscarját Jessica Chastain (Tammy Faye szemei), Olivia Colman (Az elveszett lány), Penélope Cruz (Párhuzamos anyák), Nicole Kidman (Az élet Ricardóéknál) vagy Kristen Stewart (Spencer) kaphatja meg, a legjobb férfi főszereplő Oscarjáért pedig Will Smith (Richard király), Javier Bardem (Az élet Ricardóéknál), Benedict Cumberbatch (A kutya karmai közt), Andrew Garfield (Tick, Tick, Boom!) és a Joel Coen Shakespeare-feldolgozásában Macbethet alakító Denzel Washington verseng.

A női mellékszereplők közül Jessie Buckley (Az elveszett lány), Ariana DeBose (West Side Story), Judi Dench (Belfast), Kirsten Dunst (A kutya karmai közt) és a Richard királyban szereplő Aunjanue Ellis lett Oscar-jelölt. A férfimezőnyből epizódalakításáért Ciarán Hinds (Belfast), Troy Kotsur (CODA), J. K. Simmons (Az élet Ricardóéknál) és A kutya karmai közt két színésze, Kodi Smit-McPhee és Jesse Plemons kapott jelölést.

A nemzetközi film-kategória jelöltje a japán Drive My Car, a dán Menekülés, az olasz Isten keze, a bhutáni Lunana: A Yak in the Classroom és A világ legrosszabb embere című norvég produkció. A rendezői kategóriában A kutya karmai közt című filmjével Jane Campion az egyetlen nő a jelöltek között, díjazott lehet még Paul Thomas Anderson (Licorice Pizza), Kenneth Branagh (Belfast), Steven Spielberg (West Side Story) vagy a japán Hamagucsi Rjuszuke, a Drive My Car rendezője.

A 94. Oscar-díjátadó gálát március 27-én, vasárnap rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Színházban.

(Borítókép: Jelenet A kutya karmai közt című filmből, amelynek főszerepét Benedict Cumberbatch alakítja)