Oroszország több hullámban indított rakéta- és dróntámadásokat (FRISSÍTVE ZELENSZKIJ NYILATKOZATÁVAL)

Oroszország keddre virradóra több hullámban indított rakéta- és dróntámadásokat, amelyek több ukrán régiót vettek célba, legalább négy ember meghalt - közölte az ukrán hadsereg.

Két ember akkor halt meg, amikor egy szállodát ért találat a közép-ukrajnai Krivij Rihben. Két civil még mindig a Krivij Rih-i szálloda romjai alatt van, a támadásban öten megsebesültek. Hat üzlet, négy magasház és nyolc autó is megrongálódott. További két ember a Krivij Rihtől keletre fekvő Zaporizzsja városa elleni dróntámadásban vesztette életét.

Zaporizzsjában két ember meghalt és négy megsebesült az éjszaka folyamán. A kijevi régió légvédelmi rendszerei az éjszaka folyamán többször is működésbe léptek, hogy megsemmisítsék az ukrán fővárost célzó rakétákat és drónokat. 

Hétfőn Oroszország több mint 200 rakétával és drónnal támadott ukrajnai célpontokat, aminek következtében legalább hét ember meghalt, és károk érték az energetikai infrastruktúrát.

A kedd hajnali támadások mértéke és teljes hatásuk nem volt azonnal ismert, de az ukrán légierő közölte, hogy több dróncsoport indítását, valamint Tu-85-ös stratégiai bombázók és MiG-31-es szuperszonikus elfogó repülőgépek orosz repülőterekről történő felszállását észlelte. Krivij Rihben, Kijevben és Ukrajna középső és keleti régióiban az éjszaka nagy részében, hétfőn este nyolc órától kezdve légiriadó volt érvényben.

ZELENSZKIJ: NEM KORLÁTOZHATJÁK UKRAJNÁT A NAGY HATÓTÁVOLSÁGÚ FEGYVEREK BEVETÉSÉBEN 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ez volt az egyik legnagyobb csapás a háború kezdete óta. Leszögezte: nem lehetnek korlátozások Ukrajnával szemben a nagy hatótávolságú fegyverek bevetése tekintetében, míg Oroszország mindenféle fegyvert bevet Ukrajna ellen, köztük észak-koreai gyártású ballisztikus rakétákat is. Dmitro Kuleba külügyminiszter szerint Ukrajna partnerei segíthetnek véget vetni az orosz támadásoknak. "Először is meg kell erősíteni Ukrajna jogát, hogy nagy hatótávolságú csapásokat hajtson végre minden legitim katonai célpontra Oroszország területén. Másodszor pedig hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy az ő légvédelmi eszközeiket Ukrajna felhasználhassa a légteréhez közeledő rakéták és drónok lelövésére" - szögezte le. Hangsúlyozta: egyik döntés sem jelenti a háború súlyosbodását. "Éppen ellenkezőleg, elriasztják Oroszországot, segítenek mérsékelni a terrort, csökkenteni az orosz támadások számát, ezáltal a csapások okozta emberi áldozatok számát is" – fogalmazott.