Orosz Annabella illusztrációi a világ legjobbjai között

Orosz Annabella illusztrációi a világ legjobbjai között
Rangos szakmai elismerésben részesültek a halálról és gyászfeldolgozásról szóló Felhőpárna – Versek léten innen és túl című gyerekvers-antológia illusztrációi: a 2021-ben megjelent könyv rajzait a gyergyószentmiklósi születésű Orosz Annabella készítette, az illusztrációk pedig most felkerültek a World Illustration Awards rövidlistájára, a világ legjobb illusztrációi közé – derül ki a Petőfi Kulturális Ügynökség közleményéből.

„A halálról, szeretteink elvesztéséről és a gyászfeldolgozásról még a felnőtteknek sem egyszerű beszélni. Ezekben a nehéz pillanatokban van szüksége mindenkinek a legnagyobb támogatásra. Mivel gyakran sajnos már gyermekként találkozunk a veszteség érzésével és a gyász súlyával, ezért érdemes a kicsikkel is őszintén beszélni az elmúlásról és arról, hogy a halál az élet része. A Felhőpárna című gyászfeldolgozást segítő verseskönyv a halált, a gyászt, a nagyszülők, szülők, testvérek és barátok elvesztését segíti feldolgozni a gyerekek számára. A könyvet azok a Covid-árvák ihlették, akiknek szülei a világjárvány áldozatai lettek” – írják a közleményben.

A kötetben kortárs szerzők – köztük Balázs Imre József, Bertóti Johanna, Demény Péter, Egyed Emese, Kántor Péter, Kiss Judit Ágnes, Krusovszky Dénes, Lackfi János, László Noémi, Markó Béla, Tóth Krisztina és Visky András – versei olvashatók Orosz Annabella álomszerű rajzainak kíséretében. „Amikor először végigolvastam a kéziratot, nagyon töményen hatott, mert egyszerre sokféle formában jött át a hiány fogalma. Volt, amellyel tudtam azonosulni és volt, amelyen csak a megértés és a képzelet segített. A szeretett személy emléke erősebb volt, mint a hiányában megélt magány érzete. A gyász mélységéből csak a szeretet tud a kivezető út lenni” – idézik a kötet kapcsán Orosz Annabella gondolatait, akinek illusztráció most a világ legjobbjai között kerültek fel a World Illustration Awards rövidlistájára. „A szakmai visszaigazolás mindig jó érzés, hatalmas hála van a szívemben. Nagyon megtisztelő. Ritkán szállok versenybe, mert nem versenyre készülnek a rajzaim, számomra nem ez a legnagyobb motiváció. Önmagában is versenyképesek kell legyenek az alkotásaim, leginkább azért, mert a zsűrim a gyerekközönség és az ő szüleik, tanáraik” – fogalmazott az illusztrátor.

A World Illustration Awards idei díjazottjainak névsorát év végén hozzák nyilvánosságra.

(Borítóképen a kötet egyik illusztrációja. Fotók forrása: theaoi.com. A Felhőpárna című gyerekvers-antológiáról itt írtunk korábban.)