Örömteli vigasztalás

Örömteli vigasztalás
Concert for Consolation címmel szervezett zenés estet július 18-án a Györkös-Mányi Albert Emlékházban a kanadai származású, ám évtizedek óta Kolozsváron élő Brian Johnston, nyugalmazott egyetemi oktató. Találó volt a cím – vigaszkoncertre fordítanám –, amelyet a felcsendülő Consolation című Liszt-mű ihletett, hiszen a több mint négy hónapja tartó felfordult világban a klasszikus zenei koncertek száma lecsökkent, a komolyzene-rajongók pedig élő hangversenyek helyett többnyire csak felvételeket hallgathatnak az online térben.

Úgy tűnik, a járvány miatt egyre inkább meg kell barátkoznunk az online koncertekkel. Először a KlausenMusik hangversenysorozat egyik koncertjét hallgattam meg otthon, majd július 18-án, szombaton este a Brian Johnston által szervezett eseményt, ahol Liliana Neciu mezzoszoprán, Gebe-Fügi Renáta szoprán, Nagy Gergő zongoraművész és nem utolsó sorban az est ötletgazdája lépett fel zongoristaként.

Amikor Brian Johnston a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet társult oktatója volt és évente két hangversenyt szervezett, mindig csodálattal adóztam annak, milyen csalhatatlan érzékkel fedez fel fiatal tehetségeket és milyen gonddal állítja össze egy-egy koncert műsorát. Ezeken a zenei eseményeken mindig figyelt arra, hogy magyar és román előadók egyaránt fellépjenek, habár a teológiai koncertek közönségének döntő többsége magyar anyanyelvű volt. A román előadók persze román ajkú közönséget is bevonzottak, ezzel pedig Brian Johnston hozzájárult, hogy a klasszikus zene által a Kolozsváron élő nemzetiségek közelebb kerülhessenek egymáshoz.    

Brian Johnston és Liliana Neciu 

A július 18-i koncert műsorán Pergolesi, Ch. Gounod, G. F. Händel, E. Satie, G. Bizet, V. Bellini, A. Ponchielli, Liszt Ferenc, valamint R. Rodgers művei szerepeltek. A szerkezet is jól kivehető irányt jelzett: a barokk G. P. Pergolesi Stabat Mater című alkotásának részleteivel kezdődött, majd klasszikus és romantikus szerzők művei következtek, hogy aztán szintén a Pergolesi-mű egyik részletével záruljon, ezzel pedig egyfajta keretet adjon az eseménynek. A Brian Johnston által megszólaltatott zongoraművek közben pedig gyönyörködhettünk a háttérben bemutatott, általa készített fotókban.

A fiatal szoprán, Gebe-Fügi Renáta az elmúlt néhány évben már többször bizonyította, mennyire értő előadója a barokk zenének és hangja milyen jól szól kamarazene-koncerten. Szopránja csillogó, a barokk áriák díszítéseit pedig pontosan tolmácsolja. Liliana Neciu mezzoszoprán már több éves szólista tapasztalattal rendelkezik, hangja frissen és üdén cseng. Nagy Gergő pár éve lett a magyar opera korrepetitora, és most is tanúi lehettünk, milyen jól elsajátította a szakma csínját-bínját: az énekesekre maximálisan figyelve, odaadással játszott, a zongoraműveket pedig stílusosan tolmácsolta.

Hálásak lehetünk a koncert ötletgazdájának, de a felvételt készítő Essig Józsefnek és Pálfi-Horváth Ernő Áronnak is.

Sajnos az online térben nem ér el a taps a művészekhez, nem lehet nekik megköszönni az élményt, de a Youtube-videó alatt összegyűlt like-ok igyekeznek pótolni a pótolhatatlant.

(Borítókép: Nagy Gergő, Gebe-Fügi Renáta, és Liliana Neciu. A felvétel a koncert videórögzítésén készült. Fotók forrása: Györkös-emlékház)