Örökségünk őrei: a magyarlapádi rerformátus templomot „fogadták örökbe” a Bethlen-kollégium diákjai

Örökségünk őrei: a magyarlapádi rerformátus templomot „fogadták örökbe” a Bethlen-kollégium diákjai
A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium diáksága már a kezdetektől bekapcsolódott a műemlékek népszerűsítése céljából kiírt versenybe, így nem volt meglepő, hogy idén is nagy érdeklődés mutatkozott a téma iránt.

Az örökbefogadott műemlék, a frissen restaurált magyarlapádi rerformátus templom, minden szempontból figyelemreméltó. Az A-kategóriás, Árpád-kori műemlék hajója a 13. században épült, román stílusban. A kazettás mennyezet 1759-ben készült. A hajó belső falán vörös körben két felszentelési vörös színű kereszt utal a katolikus vallásra. A szentély később, a 14-15. században épült, gótikus-román stílusban, egy korábbi kisebb szentély helyén. A boltozatos szentély ismeretlen okok miatt beomlott, és azóta kazettás mennyezete van. A templom eredeti tornyát 1866-ban lebontották, mert az a kellő mélységű alap hiánya miatt megrepedezett és a mai torony 1871-re épült fel. Ennek építésénél Zeyk Károly egyházmegyei gondnok, báró Kemény István csombordi és Jakab Károly magyarbagói földbirtokosok nyújtottak jelentős anyagi támogatást. A templom egy értékes, néhány évvel ezelőtt restaurált Hahn-féle orgonával rendelkezik.

Lapunknak Kiss Borbála és Sipos Blanka nyilatkoztak csapatuk, A Magyarlapádi Templom Testőrei nevében, akik nagyon büszkék arra, hogy ebből a faluból származnak. Mindenekelőtt fontosnak tartották ismertetni a templom történetét és a benne rejlő értékeket, hiszen elmondásuk szerint a falubeliek elég keveset tudnak erről.

A csapat eddigi legnagyobb akciója a Magyarlapád kincsei nevű időszakos kiállítás volt, amelyet 2022. november 27-én rendeztek meg a lapádi templom udvarán levő egykori fásszínben, amelyet a templom felújításakor múzeumnak otthont adható épületté alakított át az egyházközség. A csapat egyik tagja, Székely Blanka mutatta be a kiállítást: “Nagy öröm számunkra, hogy megnyithatjuk e tárlatot, amely minden értelemben a múltról, az alkotásról és az emberről szól. A népművészet alkalmazott elemei minden tárgyon fellelhetőek, amelyek több száz éves technikák használatával a múlt értékeit őrzik. Emberi életek, sorsok elevenednek fel családi fotóinkon. A kiállítás a régi Magyarlapád arculatát szeretné bemutatni annak szokásaival, értékeivel, hagyományaival együtt. Nagy hálával tartozunk mindazoknak, akik tárgyakkal, fotókkal gazdagították kiállításunkat”. Az eseményen fellépett a Szilágyi Róbert tanár vezette Bethlen Gábor Kollégium zenekara majd a magyarlapádi Csegely Zenekar muzsikált. A diákok nagyon megörvendtek , hogy mintegy hetvenen érdeklődtek a programjuk iránt és összességében úgy gondolják, sokat tehetnek a hagyományok és az épített örökség megóvásáért a faluban.

Az előző időszakban a Galambfalvi Angyalka tanárnő által irányított csapat vers- és rajzversenyt szervezett, amelybe bevonták a lapádi iskolásokat is, vetítettképes bemutatókat tartottak a templomról a Bethlen-kollégium diákjai számára, illetve   egy kahoot-típusú vetélkedővel próbáltak minél több információt közölni az általuk kiválasztott műemlékről és lehetőségük volt az Agnus Rádióban is bemutatkozni.