Örökségünk őrei: a beszterceiek a szórványrégió II. helyezettjei

Örökségünk őrei: a beszterceiek  a szórványrégió II. helyezettjei
Hiba csúszott az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket vetélkedő regionális döntőjéről szóló beszámolónkba (Emlékezetes pillanatok: forró csoki a bánya mélyén, telt házas kiállítás a falu tárgyi örökségeiből, Szabadság, április 25.).

Amint arról keddi lapszámunkban tudósítottunk, a szórványrégió (Arad, Temes, Fehér, Hunyad, Beszterce-Naszód és Máramaros megyék) csapatainak a versenyére április 22-én Nagyenyeden került sor. Az 5-8. osztályosok korcsoportjának nyertese a Nagybányai Pénzverde Őrei, vagyis Az időutazók (Németh László Elméleti Líceum), míg a 9-12 osztályosok közül a győztes a Bethlen Gábor Kollégium csapata, A Magyarlapádi Templom Testőrei. Tévesen közöltük viszont a felsőtagozatos diákok csapatainak sorrendjét. Ilyenformán a második helyen nem az aradi Csíki Gergely Kollégium Kultúrpalotánk őrei nevű csapata végzett - ők a harmadikok lettek -, hanem a besztercei Andrei Muresanu Főgimnázium diákjai. Az elírásért az érintettek elnézését kérjük.

Beszterce-Naszód megyéből négy csapat iratkozott fel a versenyre idén. Mindkét középiskolás csapatnak a tagjai az Andrei Muresanu Főgimnázium diákjai: az egyik csoport a már említett Barokkosok, a másik pedig A komlódi kastély őrzői. Az 5-8. osztályos korcsoportban a Szentmátéi Általános Iskola csapata, vagyis a Wesselényi vadászkastély őrei, valamint a bethleni Grigore Silași Általános iskola diákjai - a Somkeréki templom őrei – vettek részt a vetélkedőn.

A szabályzat értelmében minden régióból korosztályonként egy-egy győztes jut tovább. A döntőt Szatmárnémetiben tartják, május 6-án.

Borítókép: A Barokkosok (Rácz Vivien, Pop Hortenzia, Varró Nándor, Emrich Lidia, Márton Árpád és Fodor Balázs; vezető tanár Kirái Ildikó) Erdély egyik legszebb barokk műemlékének, a 17. században épült Rákóczi-Bánffy kastélyt fogadták örökbe.

A versenyről bővebben itt