Őrizetbe vett a DIICOT három gyanúsítottat a marosbárdosi idősotthonban történt súlyos visszaélések ügyében

Őrizetbe vett a DIICOT három gyanúsítottat a marosbárdosi idősotthonban történt súlyos visszaélések ügyében
Őrizetbe vett három személyt a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészég (DIICOT) a Re-Min Egyesület által működtetett marosbárdosi gondozási központban történt súlyos visszaélések ügyében. Egy újabb voluntari-i idősotthonban is embertelen körülményeket találtak az ellenőrző szervek.

A vádhatóság közölte, hogy az egyesülete elnöke, illetve a szociális létesítmény ügyintézője és egyik alkalmazottja került 24 órára fogdába.

A DIICOT szerint a gyanúsítottak 2020-ban egy emberkereskedelemre szakosodott bűnszervezetet hoztak létre. Idős vagy fogyatékkal élő személyek kizsákmányolásából jutottak anyagi haszonhoz úgy, hogy az egyesület pénzösszegeket kapott a szociális felügyelettől vagy a hozzátartozóktól az áldozatok szakszerű ellátásáért. A pénz javát a bűnszervezet a saját céljaira használta fel.

Az ügyészek szerint az egyesület által működtetett intézményekben elhelyezett idős vagy fogyatékkal élő személyek embertelen és megalázó bánásmódban részesültek. Fizikai és lelki bántalmazásnak vetették alá őket, korlátozták a szabadságukat, nem kaptak megfelelő orvosi ellátást, és nem biztosították számukra megfelelő higiéniai körülményeket.

A DIICOT szombaton kérni fogja a Maros megyei törvényszéktől a három őrizetbe vett személy előzetes letartóztatását.

Ciolacu menesztette Maros megye prefektusát és alprefektusát

Pénteken Marcel Ciolacu kormányfő menesztette Maros megye prefektusát és alprefektusát a marosbárdosi gondozóotthonban feltárt embertelen körülmények miatt. A miniszterelnök sajtónyilatkozatában azzal indokolta a kormány területi képviselőinek menesztését, hogy bár nekik kellett koordinálniuk a szociális intézményeknél elrendelt ellenőrzéseket, nem találtak rendellenességet az otthonban. Azt, hogy Mara Toganel prefektus mellett melyik alprefektust menesztette a kettő közül, nem közölte. A Maszol hírportál információi szerint azonban Nicolae-Florin Palasanról van szó, míg Nagy Zsigmond másik alprefektus megtarthatja tisztségét.

A kormányfő elmondta: a Maros megyei kifizetési és szociális felügyeleti ügynökség (AJPIS) felügyelői két nappal korábban jártak a marosbárdosi otthonban, és mindent rendben találtak ott. Az AJPIS ügyvezető igazgatóját is felmentették tisztségéből pénteken, és a nap folyamán a prefektúra két elöljárójának menesztését is elrendelték a belügyminisztériumban - mondta Ciolacu.

Hangsúlyozta, hogy a szociális intézményeknél feltárt rendellenességek után újra át kell gondolni ezek engedélyeztetési és ellenőrzési folyamatát. "Be kell zárni azokat az állami intézményeket, amelyek nem működnek (megfelelően)" - húzta alá. Hozzátette, hogy augusztus végéig egy új törvénycsomagot dolgoznak ki a témában, a munkát már hétfőn elkezdik a civilszervezetek képviselőivel közösen.

Marcel Ciolacu megköszönte a civilszervezeteknek, hogy jelentették az eseteket, és hangsúlyozta, hogy ezzel életeket mentettek, hiszen, ha nem avatkoznak közbe, tragédia is történhetett volna.

Véres, fekáliával szennyezett matracok

A Maros megyei otthonban uralkodó állapotok egy, a 112-es sürgősségi hívószámra érkezett bejelentés nyomán derültek ki az ellenőrzés nyomán. A panaszt ugyanaz a civil szervezet, a Jogi Forrásközpont (CRJ) tette, amely a fővároshoz közeli, Voluntari-i idősotthonokra is ráirányította a figyelmet július elején.

A CRJ közölte: csütörtökön előzetes bejelentkezés nélkül látogattak el a Re-Min Egyesület által működtetett marosbárdosi központba, ahol hét gondozottat a létesítmény alagsorában, építkezési törmelékek között, piszkosan és alultáplált állapotban találtak, fekáliával és vérrel szennyezett matracokon feküdtek. Két súlyos állapotban lévő ember egy három négyzetméteres, levegő és fényforrás nélküli szobában volt elszigetelve a külvilágtól. A harminc bentlakó közül tizenhármat kórházba szállítottak, tizenhetet a megye más szociális intézményeibe helyezték át.

A Maros megyei prefektúra pénteken közölte, felmentették tisztségéből a szociális intézmények működéséért felelős megyei kifizetési és szociális felügyeleti ügynökség (AJPIS) ügyvezető igazgatóját, Cristian Viorel Răduţot, és a megye valamennyi szociális intézményében ellenőrzéseket rendeltek el augusztus végéig.

Újabb megrázó eset Voluntari településen

Július elején robbant ki botrány a szociális intézményekben tapasztalt visszaélések miatt. Egy rendőrségi akció során több mint száz idős bentlakót mentettek ki Voluntari három idősotthonából, ahol bántalmazták, éheztették és ingyenmunkára kényszerítették őket. Az idősotthonokban tapasztalt, közfelháborodást keltő állapotok miatt a  kormány két korábbi tagja, Gabriela Firea családokért, ifjúságért és esélyegyenlőségért felelős miniszter és Marius Budai munkaügyi miniszter is lemondott megbízatásáról.

Csütörtök este újabb horror-otthont fedeztek fel a hatóságokVoluntari településen, a Szent András idősotthon 26 lakója közül egyeseket üvegházakban tartottak, ahol az elmúlt időszakban a hőmérsékleti értékek különösen magasak voltak, számolt be az Antena 3 hírtelevízió. Az Ilfov megyei rendőrség közlése szerint az idősotthont érvényes engedély nélküli egyesület működtette, a rendőrfelügyelőség bűnügyi nyomozást indított, és 10 ezer lej értékű bírságot is kiróttak.

Képünk illusztráció