Orbán Viktor: Magyarországnak a saját útját kell járnia

Magyarországnak a saját útját kell járnia - jelentette ki a magyar miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, a gazdasági semlegesség mellett érvelve.

Orbán Viktor felidézte: a rendszerváltás időszakában kiderült, hogy a világ szovjetek által uralt részén fölépített gazdaság nem versenyképes, Magyarország így a 1990-es 2000-es éveben átvette a kapitalizmus, a piacgazdaság azon az intézményeit és módszereit, amitől a nyugati országok sikeresek voltak.

A kormányfő értékelése szerint azonban ma a nyugati világ van bajban és veszít a versenyképességéből. Ugyanakkor - tette hozzá - nem tudjuk a nálunk most sikeresebbnek tűnő keleti gazdasági módszereket átvenni Magyarországon, mert azok civilizációsan, kulturálisan lemásolhatatlanok.

Az egyetlen megoldás az - folytatta -, hogy össze kell állítani a világban ismert példákból azt a gazdasági modellt, ami a magyarok "testére szabható", kultúrájával összeegyeztethető.

"Tehát át kell venni mindent, ami jó nyugatról, át kell venni mindent, ami jó keletről, semmit nem szabad átvenni sem nyugatról, sem keletről, ami nem jó nekünk. Az egyszerűség kedvéért ezt a gondolkodásmódot és politikát írjuk le úgy, hogy gazdasági semlegesség, vagyis Magyarországnak a saját útját kell járnia

- fogalmazott.