Házhoz jön a Filmtettfeszt

Házhoz jön a Filmtettfeszt
Háromnapos online mozizási lehetőséget kínál a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle, miután idei, szeptemberi kiadását egy stábtag pozitív koronavírus-tesztje miatt a szervező Filmtett Egyesület kénytelen volt megszakítani Kolozsváron. A nézőket most online vetített filmekkel kárpótolják október 31. és november 2. között a Filmtettfeszt honlapján – www.filmtettfeszt.ro/program – és a projektet befogadó Művész Mozi online felületén is – www.cinema-arta.ro. A hagyományokhoz híven a filmek ingyenesen tekinthetők meg a megadott időintervallumban bármely romániai IP-címről, eredeti nyelven és román felirattal.

Október 31-én, szombaton délelőtt 10 és este 8 óra között érhető el Bácskai Lauró István 1978-as Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági filmje. A Vadliba kisdobos őrs tagjai szövetkeznek az állatkertből ellopott kismajmok felkutatására. Megpróbálják rendbe hozni, amit a rakoncátlan, rendbontó felnőttek elrontottak, de minduntalan keresztezi útjukat az álruhás, intrikáló Bagaméri, az elátkozott fagylaltos, aki szeretne hozzáférni a majmokért beígért jutalomhoz.

Szintén október 31-én nézhető este 7 órától egészen éjfélig a Zolnay Pál által rendezett 1972-es Fotográfia. A történet főszereplője két fiatalember – az egyik fényképész, a másik retusőr –, akik vándorfotósként járják a vidéket. Céljuk, hogy mesterségüket őszinte hivatásnak tekintve, a felismerhetetlenségig agyonretusált képek helyett az ember igazi arcát, beszédes mozdulatait, árulkodó tekintetét örökítsék meg, így szembesítve alanyaikat a valósággal. A film bekerült a Magyar Művészeti Akadémia minden idők legértékesebb magyar játékfilmjeit listázó, 53 magyar film elnevezésű válogatásába. Az alkotás online vetítését két rövidfilm kíséri: Ulrich Gábor Dűne című idei filmje, valamint Kádár Melinda A forrás és a torony című 2019-es alkotása.

Vasárnap, november 1-jén, este 7 órától éjfélig tekinthető meg a Kísértetek vonata: egy hátborzongató história magyar és román változata című alkotás. A film az Arnold Ridley színműve és Bíró Lajos forgatókönyve nyomán 1931-ben készült The Ghost Train című, Walter Forde által rendezett angol film különös remake-je: 1933. április 12-én ugyanis bemutatták a film Lázár Lajos által rendezett magyar verzióját, ugyanebben az évben pedig elkészült a román nyelvű változat is. Most, az online Filmtettfeszten pedig a 65 és 70 perces magyar, illetve román filmek Kővári Szabolcs által egybevágott verziója tekinthető meg.

Az online filmmaraton utolsó napján, hétfőn, november 2-án, este 7 órától éjfélig nézhető Hajdu Szabolcs idei nagyjátékfilmje, a Békeidő, amely egy filmantológia több, egymásba kapcsolódó történettel. Különböző emberi viszonyokban járja körül a dominancia és kiszolgáltatottság kérdését, képzelet és valóság határán, legyen szó párkapcsolatról, barátságról, szülő és gyerek, állam és polgár viszonyáról. A cselekmény egy éjszaka alatt zajlik, és több fő történetszálat ötvöz, amelyek folyamatosan újabb történetek és karakterek felé ágaznak el. Ezt követően kísérőfilmként tekinthető meg Darabos Éva alkotása, a Pá kis panelom, amelynek elején a főszereplő arról értesül, hogy hamarosan el kell költöznie panelházi otthonából. A felkavaró hír hatására elöntik az érzelmek: búcsúkönnye beton nehéz monolittá fejlődik, amelynek becsapódásával egy fiktív körkép kezdődik a karakter számára hamarosan múlttá váló telepi életről.