Online tüntettek a roma kilakoltatottak

Online tüntettek a roma kilakoltatottak
A Karjala/Coastei utcából 2010. decemberében kilakoltatott roma személyek nevében online tüntettek a hétvégén. Mint ismeretes, akkor 350 romát költöztettek el erőszakkal az említett helyről a Patarétre.

Az ügyüket felvállaló Căși sociale ACUM! mozgalom sajtóközleményében az utóbbi évtizedekben észlelt kolozsvári lakáskrízisre mutatott rá. A mozgalom résztvevői a helyi hatóságok előtt és közintézmények székháza előtt tüntetve tették fel a kérdést: tulajdonképpen kié az „okos város”? A kilakoltatáskor készített fotókat közzétették a közösségi oldalakon, hogy rávilágítsanak arra: a lakhatás gondokat okoz Kolozsváron, ahol sokan fizetnek magas lakbért, vagy zsúfolt tömbházlakásokban, bizonytalan körülmények között élnek, ahol még az alapvető közművesítéshez sem jutnak hozzá az emberek.

A mozgalom képviselői tudatták, hogy a kilakoltatás helyén több ingatlant építettek fel: itt hozták létre a Babeş-Bolyai  Tudományegyetem Ortodox Teológiai Karának székhelyét, ugyanakkor egy bentlakást és egy templom épült. Ugyanitt építették fel az Oz, a varázsló elnevezésű önkormányzati bölcsődét, illetve Honvéd/Dorobantilor út 132-134. szám alatt a Dorobanţilor Residence elnevezésű, tizenkét emeletes tömbházat, ahol 120 darab prémium minőségű lakást és 120 parkolóhelyet hoztak létre. Ma a lakások négyzetméterenkénti ára 2000 euró, egy garázsé pedig 1000 euró.

 “Amikor ide jövök, és körülnézek, látom, hogy most minden szép, tiszta, jó szagú. De nem szép az, amit tettek, és ami miatt mások szenvedtek és sírtak. De ilyen az ember: a saját jólétét tartja szem előtt, még akkor is, ha másokon át is kell gázolnia. Nem nézik azt, kivel teszik ezt, kinek okoztak szomorúságot.  Jó lett volna, ha minket egy olyan helyre költöztetnek, ahol nekünk is jó életünk lett volna, és nem kínlódunk”  nyilatkozta egy volt Karjala/Coastei utcai lakos.

A „Hová tűntek el a gyermekek a kanapéról” elnevezésű, és az eseménnyel kapcsolatos kiállítás előtérbe helyezi az egykor ott lakó roma közösség szükségleteit, illetve azt, hogy többet senkinek se kelljen elszenvednie a kilakoltatás borzalmait, írták a szervezők. Ciprian Mureșan és Răzvan Botiș képzőművész, továbbá Silviu Medeșan építész elkészítette a már lebontott utcarész makettjét. 

Tudatták azt is, hogy az elmúlt időszakban egy villámcsődületre is sor került. Ennek kapcsán a tüntetők azt kérték, hogy a Karjala/Coastei utcában állítsák fel a Kilakoltatottak Emlékművét, hogy soha senkivel nem történhessen meg ilyesmi.

Részletek a https://casisocialeacum.ro weboldalon.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír