Online nézhető dokumentumfilmek az Astra Fesztiválon

Online nézhető dokumentumfilmek az Astra Fesztiválon
Második, online részével tér vissza október 16. és 25. között az Astra Filmfesztivál, miután szeptember 4. és 13. között szabadtéren, a nagyszebeni Astra falumúzeumban szervezték meg a szemle első állomását. Ezúttal az online térben 41 dokumentumfilmet kínálnak a nézőknek a szervezők.

„A fesztivál szabadtéri kiadása felülmúlta minden elvárásunkat, de nem volt lehetőségünk, hogy minden filmet levetítsünk, hiszen a kültéri filmezésnek csak az esti órák kedveznek. Ezért döntöttünk úgy, hogy a fesztivál idei filmjeinek egy részét online tesszük közzé. Ez főként a két versenyszekció alkotásaira vonatkozik, de bemutatunk néhányat a szabadtéren vetített közönségkedvencekből is azoknak, akiknek nem volt lehetősége ellátogatni Nagyszebenbe. Egy igazi tíznapos online fesztivállá válik most az Astra, így az emberek mérlegelhetnek, hogy pihenőre küldik-e kicsit a Netflixet” – fogalmazott közleményükben Dumitru Budrala, az Astra Filmfesztivál alapító igazgatója.

Az online nézhető filmek között lesz tíz A dokumentumfilm feltörekvő hangjai elnevezésű versenyszekcióból, további tíz pedig a Közép- és Kelet-Európa megmérettetés résztvevőiből. Ezenkívül a közönség választhat a szabadtéren már bemutatott alkotások közül és a szervezők a fesztivál Arany Archívumából is elérhetővé tesznek tizenegy filmet.

A dokumentumfilm feltörekvő hangjai elnevezésű versenyszekcióba német, dán, francia és román alkotások is bekerültek, amelyek mögött olyan fiatal szerzők állnak, akik csak most kezdik megtapasztalni a dokumentumfilm nyelvezetének használatát, de így is komoly tematikákat dolgoztak fel. A Közép- és Kelet-Európa szekcióba benevezett filmek között számos nemzetközi koprodukció is helyet kapott.

Az online mozizást filmenként megvásárolt jegy vagy a teljes programra kiváltott bérlet teszi lehetővé. Részletek a jegyvásárlásról és a programról az astrafilm.ro weboldalon.