Online iratkozás, kiiktatott felvételi vizsga a BBTE-n

A korábbi évektől eltérően idén elmarad a helyek személyes visszaigazolása

Online iratkozás, kiiktatott felvételi vizsga a BBTE-n
Szinte sehol sem tartanak hagyományos felvételi vizsgát a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) 21 karán a július 9-30 között esedékes felvételin, hanem az érettségi átlagát, vagy egy-egy érettségi tantárgyból elért eredményt veszik figyelembe. Az iratkozás és a helyek érvényesítése pedig online zajlik. A BBTE alapképzésen 4875 ingyenes és 10 ezernél több fizetős helyet hirdet meg román, magyar, német, angol, francia, illetve olasz nyelven. Ebből a magyar nyelven tanulni vágyó fiatalokat 1114 ingyenes hely várja. A mesteri tagozaton 3573 ingyenes és több mint 6000 fizetéses helyre lehet felvételizni. Jövő tanévtől új magyar nyelvű képzés is indul, a digitális marketing mesteri képzés a közgazdaságtudományi karon. Daniel David rektor szerint a BBTE megőrizte eddigi helyezéseit a különböző nemzetközi rangsorokban. Markó Bálint rektor-helyettes pedig rámutatott, idén is kiemelten figyelnek az egyetem kihelyezett tagozataira.

– A Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem a 2020-2021 tanévre alapképzésen 4875 ingyenes és több mint 10 ezer fizetéses helyet hirdet meg. A magyar nyelven folyó alapképzésen 1114 hely lesz, távoktatáson és csökkentett látogatáson pedig 2550 helyre lehet jelentkezni. Az ingyenes helyek közül 25 van elkülönítve roma diákok számára, 170 a vidéki líceumok végzőseinek, 101 pedig a külföldön élő román fiataloknak. Mesteri tagozaton 3500 ingyenes és 6158 fizetéses helyre lehet felvételizni. Az ingyenes helyek közül 5 helyet hirdettek meg roma, és 73-at a külföldön élő román diákoknak. A jelöltek 236 szakra jelentkezhetnek alapképzésre (ebből 67-re magyarul), illetve 228-ra mesteri képzésre (ebből 40-re magyarul) – tájékoztattak mai online sajtótájékoztatón az egyetem illetékesei.

A mesteri tagozaton, a Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Karon idéntől Digitális Marketing szakra is lehet felvételizni – nyilatkozta lapunknak Soós Anna, a BBTE magyar tagozatért felelős rektor-helyettese, aki azt is elmondta, az oktatási minisztérium kísérleti jelleggel didaktikai mesteri szakot is szeretne indítani. Az erre vonatkozó módszertant azonban még nem dolgozták ki, és azt sem lehet még tudni, hogy a vélhetőleg 50 meghirdetett helyből mennyi lesz magyar tannyelvű.  

Az iratkozás és a helyek visszaigazolása online történik, a részletek a http://admitere.ubbcluj.ro/ro/ linken érhetőek el. Az iratkozáskor feltöltött iratok eredetijét majd ősszel, tanévkezdéskor kell bemutatni.

Vizsgát csak a kémia karon szerveznek online rendszeren keresztül, amit már teszteltek, és működéséről megbizonyosodtak. A színi karon, illetve a színész és a rendezőképzés szakon előzetes portfólió alapján szűrik a jelentkezőket, ezt pedig egyéni vizsga követi. Az iratkozási és a tandíjak összege nem változott tavalyhoz képest.

A doktori tanulmányokért felelős Adrian Petrusel egyetemi professzor elmondta: két felvételi vizsgát hirdetnek, júliusban és szeptemberben. Az iratkozás és a helyek visszaigazolása ebben az esetben is online zajlik. Háromszázharminc ingyenes helyet hirdetnek meg, ebből fele ösztöndíjas. Jelenleg 2183 doktorandusz tanul a BBTE-n, közülük 160 külföldi hallgató; 330-an valamilyen világnyelven, 170 hallgató pedig magyar nyelven írják disszertációjukat. A BBTE-n 30 doktori iskola működik, amelyek biztosítják a 31 akkreditált terület diszciplináris és interdiszciplináris megközelítését. A vizsgázás módját minden program számára az illető doktori iskola határozza meg és közli. A doktori dolgozatok megvédése áprilistól online zajlik, az egyetem szenátusa által elfogadott módszertan szerint. A dolgozat megvédésekor a doktorandusz, a dolgozatvezető és a bizottság elnöke van jelen, a három referens pedig a doktori iskola platformján vesz részt.

Markó Bálint rektor-helyettes kifejtette: a BBTE kilenc kihelyezett tagozata is gazdag kínálattal várja a felvételizőket: 36 alapképzésen és 19 mesteri tagozaton. Alapképzésen 2550 helyet, mesteri tagozaton 855 helyet hirdetnek meg.

Daniel David rektor elmondta: a QS World University Ranking szerint a BBTE és a bukaresti egyetem a 800-1000 közötti helyek egyikét foglalja el. Míg tavaly négy romániai egyetem, idén csak a fentebbi két egyetem került be ebbe a rangsorba. A QS STAR rendszerben a BBTE négy csillagos minősítést kapott, ami egyenértékű a nemzetközi kiválósági egyetem státusával. A fentebbi rangsorban elfoglalt hely azt jelenti, hogy a világ 26 ezer egyeteme közül a BBTE az első három százalékba tartozik. A rektor szerint alapképzésen 1990, mesteri képzésen 300, míg a doktori iskolában 160 külföldi hallgató tanul. Megtudtuk: a járvány nagymértékben átalakította Daniel David márciusban megválasztott rektor terveit, és a rektori programjában meghirdetett digitalizációt gyorsan életbe kellett ültetni. A rektori program többi elemének megvalósítása ezzel szemben lelassult, de nem állt le.