„Olyan ez az óvoda, mint egy mesepalota…”

Kétszáz férőhelyes létesítményt avattak Kisbácsban

Kétszáz férőhelyes óvodát avattak vasárnap délután Kisbácsban, amelyben legalább két magyar csoport fog működni. A munkálatok több mint három és fél éven át tartottak. Balázs János, Kisbács polgármestere a közösség büszkeségének és az összetartás jelképének nevezte az intézményt. Kelemen Hunor kifejtette: az a közösség, amely óvodát épít, a jövőbe fektet be. „Amikor a polgármester óvodát épít, az itteni helyi közösséget építi”, mondta Kelemen Hunor, majd támogatásáról biztosította Balázs János polgármestert. Marinela Marc Kolozs megyei főtanfelügyelő pedig közölte: a kisbácsi óvoda és iskola diákjai részesülni fognak a meleg étel elnevezésű kormányprogramban. Az új épületben helyet kapó óvodai csoportok a kisbácsi Constantin Brâncoveanu Általános Iskola keretén belül működnek. Gligor Hagău iskolaigazgató a Szabadságnak azt nyilatkozta: az óvodában jelenleg négy csoport működik, ebből kettő magyar.

Kisbácsban vasárnap délután felavatták az új óvoda épületét, amely kétszáz férőhellyel rendelkezik, a jelenleg ott működő négy csoportból pedig kettő magyar. Balázs János, Kisbács polgármestere  köszöntötte az eseményen jelenlévőket. 

 – Az óvoda épületének felavatása egyrészt mérföldkő is, egy álom megvalósulása. Biztosítani akartuk a lehetőséget, hogy az itt lakók gyermekei ide járhassanak, biztonságos körülmények közepette, szakképzett tanszemélyzettel.  Kisbács nem Kolozsvár meghosszabbítása, hanem erős közösség. A közösség ereje és jövője azon múlik, hogy mit biztosít a gyerekeknek. Legyen ez az óvoda a közösségünk büszkesége és összetartásunk jelképe – hangoztatta Balázs János polgármester.   

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke beszédében rámutatott, nekünk a legnagyobb problémánk a demográfiai probléma, az, hogy kevesebb gyermek születik.

– Egy néhány évvel ezelőtti statisztika szerint, ha a népességfogyás folytatódik, Románia lakossága 2040-ben  tizenöt millió alá csökken. Ez probléma magyaroknak és románoknak egyaránt. Elöregedett társadalomról beszélünk. Ezen változtatni kell, ezért olyan családpolitikát  gondoltunk ki 2019-2020 között, amely a fiatal családoknak próbál segíteni abban,  hogy gyereket vállaljanak. 2020 végén meghirdettük azt a programot, amelynek értelmében az országban 255 bölcsődét építünk.  Elindítottunk egy több elemből álló családpolitikát. Egy ilyen közpolitikának több évre van szüksége, ennek most csak az elején vagyunk. A közpolitika gyakorlatba ültetéséhez uniós alapokat, hazai  erőforrásokat rendeltünk. Most kétszáz férőhelyes óvodát avatunk, és készül a bölcsőde is. Az a közösség, amely óvodát épít, a jövőbe fektet be. A globalizálódó világban erős közösséget kell építeni, így tudunk  talpon maradni. Keresztény értékeinket, nyelvi identitásunkat megőrizve lesznek erős közösségek a 21. században. Amikor a polgármester óvodát épít, az itteni helyi közösséget építi. Polgármester úr, számíthatsz ránk ebben a továbbiakban is, és folytatni fogod a munkádat. Nekünk erős közösségre van szükségünk, az erős közösségeknek pedig erős vezetőre van szüksége – hangsúlyozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

 Marinela Marc Kolozs megyei főtanfelügyelő azt emelte ki ünnepi beszédében, hogy most is  bebizonyosodott, az iskola a közösség hajtóereje, motorja. 

– Az utóbbi időben több óvodaavatáson vettem részt Kolozsvár metropoliszi övezetében, és ez azt bizonyítja, hogy a helyi hatóságok képesek ilyen projekteket megvalósítani, amelyek a közösség igényeit tükrözik. Ahhoz, hogy fiatalok költözzenek egyik vagy másik településre, nem csak infrastruktúrára, hanem bölcsődékre és óvodákra van szükség. Biztosítom önöket, hogy ez az óvoda felveheti a versenyt bármelyik kolozsvári létesítménnyel.  Azok a gyerekek, akik  most ide járnak óvodába, azoknak pár év múlva iskolaépületre lesz szükségük. Nekünk, akik a közigazgatásban dolgozunk, biztosítani kell ezt. Örömmel tájékoztatom önöket, hogy ez a kisbácsi óvoda és az iskola, amelyhez tartozik, részesül a kormány által biztosított napi főtt ételben – jelentette be Marinela Marc Kolozs megyei főtanfelügyelő.

Petru-Cosmin Maier, Kisbács alpolgármestere biztosította a szülőket, hogy az óvodában kiváló körülményeket biztosítanak a gyerekeknek. Habár nem részletezte a befektetés összegét, azt elmondta, hogy egyrészt az Országos Vidékfejlesztési Programból fedezték. 

– Több mint tizenöt éve várom ezt a pillanatot, hogy itt óvodát avassunk. Többszöri nekifutásra sikerült ezt megvalósítani, csak a terület átadására háromszor került sor ez idő alatt. Az óvoda áll, és hamarosan száztíz gyermek veszi majd birtokba. Sajnálom, hogy idős kora és betegsége miatt nem lehet jelen Gáspár György helyi lakos, aki nekem elmesélte, hogy ennek az épületnek a helyén a második világháborúban a szovjet katonák laktanyája volt, és gyerekként mennyire féltek itt járni. Kívánom, hogy ez az épület legalább annyit tartson, mint elődje, amelyet 143 évvel ezelőtt építettek és még most is áll. Terveink szerint abban ősztől bölcsődei csoport fog működni. Úgy érzem magam, mint a katona, aki teljesítette kötelességét. Ezelőtt húsz évvel, amikor idekerültem, egy óvoda volt, és egy csökkenő létszámú általános iskola. Most Kisbácsban három óvoda működik, mindegyik új épületben. Az egyiket két évvel ezelőtt, a másikat tavaly novemberben avattuk fel. A kivitelezést helyi ingatlanfejlesztők végezték, akik azt is megértették, hogy nem a nyereségszerzés, hanem az oktatásba való befektetés is fontos – összegzett Gligor Hagău, az új óvodaépületet menedzselő Constantin Brâncoveanu Általános Iskola igazgatója. Az igazgató a Szabadságnak azt nyilatkozta: az óvodában jelenleg négy csoport működik, ebből kettő magyar. 

Az óvoda megnyitása a román és a magyar gyermekek rövid műsorával zárult. A magyar csoport körtáncot járt, miközben azt énekelte: „Olyan ez az óvoda, mint egy mesepalota…”

Fotók: ROHONYI D. IVÁN

*** Fotóriportunk ide kattintva érhető el. ***