Olaszországban nyert különdíjat a kolozsvári Lyceum Női Kar

Olaszországban nyert különdíjat a kolozsvári Lyceum Női Kar
Különdíjat nyert a kolozsvári Lyceum Női Kar a Venezia in Musica kórustalálkozón Bartók Béla Jószágigéző című művének előadásáért. A Báthory István Elméleti Líceum volt diákjaiból és a hozzájuk csatlakozó zenekedvelőkből álló kórus másodszor vett részt az olaszországi rendezvényen, amelyet október 25-28. között Sacilében és Velencében szerveztek meg.

ZSIZSMANN ERIKA

A Halmos Katalin zenetanár volt tanítványaiból 2009-ben alakult Lyceum kamarakórus cseh, német, svéd, szlovén, magyar és olasz kórusok mellett lépett fel Sacilében, egy reneszánsz palotában, illetve a kulturális rendezvényhelyszínként működő, 14. századi Szent Gergely templomban.

A versenyben a Női Kar vett részt három művel, az együttes előadta a későreneszánsz Luca Marenzio Ad una fresca riva című madrigálját, a kolozsvári születésű kortárs zeneszerző, Orbán György Szelíd erdők című művét, amely Faludi Ferenc 18. századi jezsuita szerzetes, költő versének megzenésítése, illetve Bartók Béla népdalfeldolgozását, a Jószágigézőt. A szakmai zsűri (Battista Pradal, Anne Karin Sundal-Ask, Bengt Ollén) ezüstkategóriás diplomával, a Jószágigézőért pedig különdíjjal jutalmazta a kórust. A Lyceum Vegyeskar versenyen kívül lépett fel, műsorában egyházi és laikus művek szerepeltek a 15. századtól a 20. századig. A Lyceum kamarakórus olaszországi útját Rácz Csaba és Simon Ferenc támogatta.

A Venezia in Musica kórusfesztivált nemzetközi csapat szervezi már 17. alkalommal, gyökerei azonban Budapestre vezetnek vissza. Itt alapította Horváth Piroska és Hollerung Gábor 1988-ban a meeting music egyesületet, amely több európai helyszínen szervez versennyel egybekötött kórusfesztivált profi és műkedvelő együtteseknek. Ezek egyike a Venezia in Musica. A kórustalálkozó őszi kiadását először látta vendégül a Velencétől 78 kilométerre fekvő Sacile városa. A húszezres települést a Livenza folyó öleli körül, a belváros hídjai, árkádos épületei a virágkort idézik, amikor a szellemi és kereskedelmi szempontból is fontos települést a Legfenségesebb Velencei Köztársaság kertjének nevezték (il Giardino della Serenissima). Gazdag velencei polgárok építkeztek itt, a kórusverseny fő helyszíneként egy 16. századi velencei kalmár palotája, a freskókkal, domborművekkel díszített Palazzo Ragazzoni szolgált.

A Lyceum Női Kar hamarosan Kolozsváron is fellép, a Romániai Magyar Dalosszövetség Ünnepi kórushangversenyén november 17-én délután 3 órakor a Farkas utcai Auditorium Maximumban. Az itt szereplő nyolc együttes erdélyi magyar zeneszerzők műveit adja elő.

(Borítókép: A Lyceum Női Kar hamarosan Kolozsváron is fellép)