Októberben Romániában nőtt a legnagyobb mértékben az új autók eladása

Októberben Romániában nőtt a legnagyobb mértékben az új autók eladása
Bár a koronavírus terjedését fékezni hivatott korlátozó intézkedések miatt októberben csökkent az európai autópiac, Romániában nem ez a tendencia mutatkozott meg: az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) által közölt adatok szerint nálunk a legnagyobb mértékben növekedett az új autók eladása.

E szerint 2020 októberében 1 millió 129 ezer új autót állítottak forgalomba az Európai Unió országaiban, Nagy-Britanniában és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) államaiban (Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc), ami 7,1 százalékos visszaesést jelent a tavaly októberben jegyzett 1,215 millió darabhoz viszonyítva.

Ezzel szemben októberben a romániai autópiac 17,6 százalékkal nőtt: 12.523 új autót írattak forgalomba, míg a tavalyi tízedik hónapban 10.649-et. A tagországok közül Írország az egyetlen, amelyben még nőtt (5,4 százalékkal) az új autók eladása októberben.

Az ACEA szerint a többi EU-s piac mindegyikén visszaesést regisztráltak: Spanyolországban és Franciaországban 21, illetve 9,5 százalékos, Németországban 3,6, Nagy-Britanniában 1,6, Olaszországban 0,2 százalékos csökkenést jegyeztek.

A nagy autógyártók közül a Volkswagen-csoport és a PSA eladásai 7,5, illetve 5,3 százalékkal estek vissza, míg a Renault 0,5 százalékos csökkenést jegyzett.

Az EU-ban, Nagy-Britanniában és az EFTA-országokban eladott Dacia személygépkocsik száma mindössze 0,1 százalékkal nőtt októberben, elérve a 38.749-et, a Dacia piaci részesedése azonban a tavalyi 3,2 százalékról 3,4 százalékra emelkedett idén októberben.
varosnapokHirdetés