Nyolc milliárd lej vasúti beruházásokra

A kormány több mint 8 milliárd lej összértékű projekteket hagy jóvá a vasúti infrastruktúrát érintő beruházásokhoz - jelentette be Marcel Ciolacu.

„A vasúti közlekedés hatékonyságának és biztonságának növelését célzó hatalmas beruházások gazdasági mutatóit fogadjuk el a mai ülésen. Több mint 8 milliárd lej összértékű projektjeink vannak a vasútvonalak felújítására, valamint egyéb, az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében finanszírozott munkálatokra a Iaşi, Galac és Kolozs megyei regionális igazgatóságok által kezelt területeken”- mondta a miniszterelnök.

Mint ismeretes, a Kolozsvár–Biharpüspöki szakaszon január elején kezdődtek a rendkívül átfogó korszerűsítési és villamosítási munkálatok. A szerződések alapján a 166 kilométeren zajló munkálatok előreláthatóan 2026-ban érnek véget, ekkor viszont a szerelvények akár 160 kilométer/óra sebességet is elérnek majd. 

A nagyszabású, európai alapokból finanszírozott beruházás hozzávetőlegesen 9,36 milliárd lejbe kerül, a szerződést pedig még 2022 novemberben látta el kézjegyével Ion Simu Alexandru, a Román Vasúti Társaság vezetője és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter. 

A munkálatok idején vonatpótló autóbuszok közlekednek a kisebb települések illetve Kolozsvár és Nagyvárad között.