Nyitott szívvel, nyílt napokkal

Szombaton lesz a líceumi osztályok nyílt napja a kollégiumban (Fotó: Kolozsvári Református Kollégium/Facebook)
Szombaton lesz a líceumi osztályok nyílt napja a kollégiumban (Fotó: Kolozsvári Református Kollégium/Facebook)
Tavalyhoz hasonlóan idén is saját nyílt napot tartott az óvoda, az előkészítő osztályok, a szakosztályok, majd április 6-án lesz a líceumi osztályok napja a Kolozsvári Református Kollégiumban.

Szerző: Sebestyén Kinga magyartanár, Kolozsvári Református Kollégium

Mint a legtöbb iskola, a Kolozsvári Református Kollégium is számos és sokféle rendezvényt bonyolít le a tanév során. Nincs hiány versenyekben, találkozókban, konferenciákban, díjátadókban, vendégelőadásokban, kirándulásokban vagy éppen tematikus hetekben. Mégis legfontosabb és egyben legkedvesebb eseményeink között tartjuk számon a nyílt napokat – ilyenkor tudjuk ugyanis talán a legtöbb oldaláról bemutatni az intézményt úgy, hogy közben mégis az emberi interakcióra helyezzük a hangsúlyt.

A nyílt nap egyik fő célja minél részletesebben és átláthatóbban ismertetni az iskola képzési kínálatát. Mindezt minél élményszerűbben, hogy ez a nap jóval többet nyújtson egyszerű bemutatónál vagy brosúránál. A szakiskola iránt érdeklődő tanulók és szülők ilyenkor nemcsak a képzések rendszerével ismerkedhetnek meg, hanem kérdéseket tehetnek fel a gyakorlatokat szervező partnercégek képviselőinek is, és megnézhetik a tanműhelyek felszereléseit. A nyílt napra érkező diákoknak az iskolát majdani diáktársaik mutatják be fiatalosan, jókedvvel, diákszemmel, közben, természetesen, leendő tanáraikkal is találkozhatnak a tanulók, akiktől bátran kérdezhetnek.

Interaktív jellege volt a líceumi osztályok nyílt napjának tavaly. A diákokat kincsvadászattal vártuk: hét állomáson több különböző típusú tevékenységgel. Látványos játékossággal mutatták be tevékenységüket a cserkészcsapat képviselői. Biológia-, fizika-, kémiakísérleteken vehettek részt a diákok a Véres-színes-ködös sarokban, emlékezetes nyelvi játékokkal készültek a nyelvszakos tanárok. Szabadulószobát szerveztünk, és játékos formában kicsit a Farkas utca nevezetes szobraira is kitekintettünk. Vendégeink meglátogatták az iskolatörténeti kiállítást, majd az eseménysort kvízjátékkal zártuk. Ezek a tevékenységek úgy épültek egymásra, hogy a diákok minden állomásnál kaptak valamilyen kis nyomot, ami végül elvezette őket egy-egy jutalomhoz. Ezt a jutalmat szellemi ajándékként mentális puttonyukban raktározhatták el a résztvevők, hiszen a célban idézet várta őket iskolánk egyik leghíresebb hajdani tanulójától, Wass Alberttől. Talán mondani sem kell, hogy ehhez előbb a tanulóknak meg is kellett találniuk a számos másik között azt a tablót, amelyen az író ballagási fotója is látható. A kiválasztott gondolat pedig így hangzott: „Nem harcolhatunk valami ellen. Annak semmi értelme. Valamiért kell harcolni.”

A tanulói kincsvadászat idejére a szülőknek a Farkas utcai református templomban készültünk templom- és iskolatörténeti bemutatóval, majd Farkas utcai körsétán beszéltünk az utcában és környékén található történelmi épületekről, szobrokról. A szülők is megnézték a régi tablókat, spontán kötetlen beszélgetés során kollégáink kérdésekre válaszoltak, s mivel a szülők között több egykori kollégistát is üdvözölhettünk, a régi kedves emlékek felelevenítéséből sem volt hiány.

Idén is hasonlóan színes programokkal készülünk nagy lelkesedéssel, folyamatosan szem előtt tartva azt a Wass Albert-i gondolatot, amellyel útjukra bocsátottuk a tavalyi nyílt nap résztvevőit, s amely szerint sajátosan fontos értéke van a közös célért kifejtett munkának. Azon túl, hogy a nyílt napra való készülődésünket jellemzi, szeretnénk, ha ez a gondolat egyben azt is megmutatná, milyen értékekre alapozzuk a kollégiumban a közös munkát, a közös fejlődést.