Növelik a védelmi minisztérium állományának illetményét

A védelmi minisztériumhoz (MAPN) tartozó állomány illetményének növeléséről és a külföldi küldetések előkészítésével, illetve lebonyolításával kapcsolatos költségek fedezéséről fogadott el sürgősségi rendeletet a kormány.

Mihai Constantin kormányszóvivő szerint a rendelettel a védelmi, a közrendvédelmi és a nemzetbiztonsági intézmények állománya számára a zsold vagy alapfizetés 30 százalékáig terjedő illetményemelést biztosítanak. 

Ezzel egyidejűleg a 2018-as szinthez képest megduplázzák a külföldi hadgyakorlatokon, kiképzéseken és lövészeten részt vevő védelmi, nemzetbiztonsági és közrendvédelmi állomány kiküldetési pótlékát, valamint azokét is, akik Romániában szolgálati helyüktől öt kilométernél nagyobb távolságra több mint 48 órán keresztül vesznek részt bármilyen küldetésben.

A rendelet megteremti az egységes jogszabályi keretet a védelmi, a közrendvédelmi és a nemzetbiztonsági állomány azon tagjainak javadalmazására, akik különböző képzésekben, tanfolyamokon, illetve a felsőoktatási intézmények nappali tagozatos képzésein vesznek részt.
Ugyanakkor mérlegelik annak a jogszabályi keretnek a megalkotását, amely lehetővé tenné a hivatásos katonák számára, hogy tanulmányi szabadságot vegyenek ki, illetve többletjavadalmazással kompenzálják számukra pihenőszabadságuk fel nem használt napjait – közölte a kormányszóvivő.