Nőtt a nagykereskedelmi forgalom

Idén januárban és februárban a nyers adatok szerint 3,2 százalékkal, a szezonális és naptárhatásoktól megtisztított adatok szerint 2,9 százalékkal nőtt a nagykereskedelmi forgalom Romániában (a gépjárművek és motorkerékpárok értékesítése nélkül) a múlt év első két hónapjához képest - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzétett adataiból.

A nyers adatok szerinti növekedéshez elsősorban a mezőgazdasági nyersanyagok és élő állatok nagykereskedelmének 21,6 százalékos, a vegyes termékkörű nagykereskedelem 17 százalékos, az egyéb szakosodott nagykereskedelem 14,9 százalékos, valamint az egyéb gépek, berendezések és felszerelések nagykereskedelmének 12,7 százalékos növekedése járult hozzá. 

Ezzel szemben az ügynöki nagykereskedelem 11,9 százalékkal, az élelmiszerektől eltérő fogyasztási cikkek nagykereskedelme 8,5 százalékkal, az információtechnológiai és híradástechnikai termékek nagykereskedelme 6,2 százalékkal, az élelmiszer, ital és dohányáru nagykereskedelme 3,7 százalékkal csökkent. 

Idén januárhoz képest februárban a nyers adatok szerint 12,1 százalékkal, a szezonális és naptárhatásoktól megtisztított adatok szerint 0,2 százalékkal nőtt a nagykereskedelmi forgalom (a gépjárművek és motorkerékpárok értékesítése nélkül). Tavaly februárhoz viszonyítva a nyers adatok szerint 4,8 százalékos, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 3,6 százalékos növekedést jegyeztek az idei második hónapban.