Nőtt a bankkártyával fizetett külföldi vásárlások értéke

Egyre többen élvezik a korszerű fizetési eszköznek az előnyeit

Nőtt a bankkártyával fizetett külföldi vásárlások értéke
Harminc százalékkal nőtt a Mastercarddal és Maestroval fizetett külföldi vásárlások értéke 2015 júniusa és 2016 júniusa között, a fogyasztók pedig egyre gyakrabban használják a bankkártyájukat más országokban is. Egyébként a külföldi kártyás vásárlások kétharmadát fizették Mastercarddal vagy Maestroval.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva viszont 10 százalékkal csökkent az idei év második negyedében a külföldi boltokban elhelyezett POS-termináloknál bonyolított tranzakciók átlagértéke, átlagosan 238 lejt tett ki. Ennek a szakértők szerint az a magyarázata, hogy az emberek egyre inkább hajlanak arra, hogy a legkisebb összegű vásárlások ellenértékét bankkártyával fizessék ki külföldön is.

„2015-ben a Mastercard piackutatást készített, amiből kiderült, hogy a fogyasztók akár 30 százalékot is megtakaríthatnak, ha kártyával fizetnek. Ma pedig azt látjuk, hogy a romániai fogyasztók egyre fogékonyabbak a kártyás fizetések előnyeire, és ez a fajta magatartás immár a külföldi utakon is egyre inkább megnyilvánul” – nyilatkozta Cosmin Vladimirescu, a Mastercard Románia vezérigazgatója.

A Mastercard a legtöbb helyen elfogadott bankkártya jelen pillanatban Romániában, több mint 144500 terminálon keresztül lehet ezzel az eszközzel fizetni – idézi a Mastercard a Román Nemzeti Banknak (BNR) az idei év első negyedére vonatkozó adatait.