Nincs hepatitis elleni védőoltás

Nincs hepatitis elleni védőoltás
Florian Bodog egészségügyi miniszter vasárnap bejelentette: nem rendelkeznek az újszülötteknek adandó hepatitis elleni védőoltással, mivel nincs gyártó, amely azt leszállítaná.

– Jelenleg nagyon nagy gondot jelent a hepatitis elleni védőoltás, mivel jelenleg nincs egyetlen gyártó sem, amelyik leszállítaná ezt a védőoltást. Szó volt egy európai cég által Indiában gyártott védőoltás beszerzéséről, de végül kiderült, hogy az oltás nem teljesíti az európai forgalmazáshoz szükséges feltételeket – nyilatkozta Florian Bodog egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint az egészségügyi minisztérium egykori vezetősége a hibás, mert nem tett semmit azért, hogy elkerülje a jelenlegi helyzetet. Jelenleg több megyében jelezték az oltóanyag hiányát. 

– Az egészségügyi tárca nem tett semmit, azaz nem hozott létre oltóanyag-tartalékot. Jelenleg tíz megyében hiányzik az oltóanyag, és csak a háziorvosok rendelkeznek ilyesmivel. Gyakorlatilag az oltóanyag-gyártó cégeknek szüksége van az oltás-leszállító stratégiára, amely Európában létezik ugyan, de Romániában nem. Eddig nem létezett oltás-stratégia, sem oltóanyag-beszerző stratégia sem. Az új oltási törvénytervezetben azonban már szerepel, hogy legkevesebb hat hónapig elegendő oltóanyagot kell felhalmozni – nyilatkozta az egészségügyi miniszter.

Az oltási törvénytervezet jelenleg még közvitán van, és ebbe azt is belefoglalták, hogy azok a szülők, akik nem oltatják be gyermeküket, a gyermek megbetegszik, és más személyt is megbetegítik, akkor a szülőket azzal fogják vádolni, hogy gyermekeiket rossz bánásmódban részesítették. A tárcavezető jó példaként Franciaországot hozta fel, ahol a beoltatlan gyermek esetében azt sem engedik meg, hogy az iskolába járjon. 

Bodog szerint az oltási törvénybe azt is be kellene foglalni, hogy a minisztérium munkatársait is megbüntethetik, ha a lakosság immunizálásához szükséges oltóanyagok kifogynak. A büntetés az egészségügyi miniszter lemondatására is vonatkozna. A tárcavezető szerint már elkezdődtek az oltóanyagok exportálását megállító eljárások, mivel olyan információkkal rendelkezik, hogy az oltóanyag-hiány miatt az Európai Bizottság előtt kell felelnie az illetékes hatóságnak.