Népszavazás: igenre buzdít az MPP

Népszavazás: igenre buzdít az MPP
A házasság és a család alkotmányos megerősítésére buzdított vasárnapi állásfoglalásában a Magyar Polgári Párt (MPP) az október 7-i népszavazást illetően.

A közlemény szerint az MPP a családot az élet legtermészetesebb közösségének, a társadalom legősibb, alapvető elemének tartja, amely önmagában hordja célját és igazolását. „A társadalom sejtjét a férfi és nő házassága révén létrejött család képezi, amely igazodik a teremtés rendjéhez is” – szögezte le az MPP. „A Magyar Polgári Párt határozottan kiáll a keresztény házasság és a keresztény család fogalma, illetve intézménye mellett, amely egy férfi és egy nő életközösségén alapul, ezért a házasság és a család alkotmányos megerősítését támogatni kell a népszavazáson! Az egynemű párok életközössége kívül esik a keresztény házasság és család fogalomkörén, az ilyen esetekben fogalmilag kizárt a házasság, illetve a család megnevezés használata. Az élettársi kapcsolatot külön törvényben kell szabályozni.” – olvasható az állásfoglalásban.

Az RMDSZ még nem foglalt állást a népszavazás kérdésében. Porcsalmi Bálint, a szövetség ügyvezető elnöke a Maszol.ro portálnak adott interjúban kijelentette: a család meghatározásához kapcsolódó alkotmánymódosítás jogi értelemben fölösleges és értelmetlen, társadalmi szempontból kirekesztő, politikai szempontból pedig káros és hamis, ezért nem fog részt venni ezen.

Mint ismeretes, az állampolgári kezdeményezésre tervezett október 7-i népszavazás tétje, hogy az alkotmány „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként” határozza meg a családot, megakadályozva ezáltal, hogy Romániában törvényt hozzanak az azonos neműek házasságáról. A kezdeményezés vitát szült, sokan kifogásolták, hogy a kijelentés elfogadása esetén például többek közt az egyszülős családok sem minősülnének családnak.