Nemzetközi örmény néptáncfesztivál zajlott Szamosújváron

A rendezvény a résztvevők utcai felvonulásával kezdődött FOTÓ: A SZERZŐ FELVÉTELE
A hétvégén örmény népviseletben felvonuló fiatalok lepték el Szamosújvár utcáit, tereit. Első ízben szervezték a Szamos-parti kisvárosban a Nur Folk Fest nemzetközi örmény néptáncfesztivált, amelyen nyolc külföldi csoport is részt vett.

Többek között Örményországból, Franciaországból, Bulgáriából, Belgiumból, Görögországból és a Moldovai Köztársaságból érkeztek örmény táncosok a régi Armenopolisba, ahol igazi ünneppé varázsolták e fontos művészeti eseményt. A vendégeket Varujan Vosganian, a Romániai Örmény Szövetség elnöke köszöntötte, míg a moderátori szerepet Florin Kevorkian örmény származású bukaresti színész és rendező töltötte be. 

A rendezvény a résztvevők utcai felvonulásával kezdődött, majd a főtéren felállított színpadon sorra következtek a szebbnél szebb népviseletbe öltözött táncosok. Rendre színpadra lépett a szamosújvári Hayakaghak, az örményországi Taraz, a magyardécsei Cseresznyevirág, a plovdivi Yerazank és az örményországi Masis Hunanyan népdalcsoport. Közben Vasilica Tătaru (Moldova) és Lapohos Antónia (Szamosújvár) népdalokat adott elő, ízelítőt nyújtva az általuk képviselt régiók folklórkincséből. A második nap rendezvénysorozata a bukaresti Vardavar örmény táncegyüttes műsorával indult, majd fellépett a belgiumi Nemrut, a franciaországi Nazani, a görögországi Uratu és az örményországi Karin vendégcsoport. Kolozs megyét két együttes képviselte: a jól ismert Vasile Socea vezette Mazel Tov klezmerzenekar és a külföldöt is megjárt helybeli Dansatorii de pe Someș néptánccsoport. Igazi nemzetközi zenei kavalkád, amit a népes közönség a hőség ellenére is nagy tetszéssel fogadott. Ebből az alkalomból a város központjában fényképkiállítás nyílt Szamosújvár történelmi és vallási remekműveiből, a vendégek nagy érdeklődéssel fogadták a képanyagot, személyesen is felkeresve a műemlékeket. Különösen a főtéri örmény székesegyház keltette fel a külföldi vendégek figyelmét, de sokan a zsinagógát is felkeresték.

A hétvégi rendezvény sikeres lebonyolításában oroszlánrészt vállalt Ursan Esztegár Erika, a szamosújvári Hayakaghak örmény tánccsoport szakirányítója, a fesztivál szervezője.