Nem szóltak a szirénák a riasztási gyakorlaton

Nem szóltak a szirénák a riasztási gyakorlaton

Műszaki meghibásodás miatt nem működtek a mai riasztási gyakorlat alkalmával bekapcsolt katasztrófavédelm szirénák Kolozsváron. A polgármesteri hivatal illetékesei meg vannak győzödve róla, hogy jövő hónapban ez nem fog megismétlődni.   

Ciprian Cornea a Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Hatóság sajtószóvivője elmondta: az árvízriasztási gyakorlatot megyeszerte megszervezték.  – A központi rendszerre csatlakoztatott szirénákat nem sikerült beindítani. 16 szirénáról van szó, amelyet az intergrált rendszer keretében teszteltek. A riasztási rendszerek kezelése a helyi hatóságok hatáskörébe tartozik, ebben az esetben a kolozsvári polgármesteri hivatal az illetékes ügyintéző. Mi elküldjük a polgármesteri hivatalnak a gyakorlat megkezdéséről szóló üzenetet, ők pedig gondoskodnak a lebonyolításról. Ezúttal árvíriszatási gyakorlatot szerveztünk az egész megyében – részletezte a sajtószóvivő. Cornea szerint nem Kolozsvár volt az egyetlen település, ahonnan a szirénák műszaki meghibásodását jelezték. 

A kolozsvári önkormányzat illetékesei azt nyilatkozták: regisztrálták a műszaki meghibásodásról szóló figyelmeztetést, és a központosított rendszer javítása már folyamatban van.  

Kolozsváron működnek még kézi irányítású szirénák is, de ezek kipróbálása nem volt mára ütemezve.