Nem engedték be őket Románia területére

A szerdai nap során 52 külföldi állampolgárt nem engedtek be Romániába, mert nem tettek eleget a belépési feltételeknek, 26 román állampolgárt pedig a törvényi előírásokra hivatkozva, különböző okokból nem engedtek ki az országból - derül ki az országos határrendészet csütörtöki közleményéből.

A tájékoztatás szerint június 26-án 215.500 román és külföldi állampolgár lépte át Románia államhatárát a be- és kilépőoldalon, mintegy 69.800 járművel.

A belépőoldalon a szárazföldi határátkelőkön és a repülőterek és tengeri kikötők nem schengeni országokból jövő járatain 101.273 személy és 32.332 jármű érkezett Romániába.

Szerdán 104 törvényszegést állapítottak meg a határrendészek, ebből 49 bűncselekmény, 55 szabálysértés volt. A hatóságok 45.100 lejre róttak ki bírságokat, és mintegy 122.000 lej értékben koboztak el javakat. 

A határrendészet emlékeztet, hogy 2024. március 31-étől a repülőtereken és tengeri kikötőkben már nem ellenőrzik a schengeni térség országaiba induló, vagy onnan érkező utasok úti okmányait, így ezeknek a személyeknek a számáról már nincs nyilvántartás. Azóta az eDAC alkalmazás segítségével végeznek ellenőrzéseket a repülőtereken. 

A belügyi alkalmazottak a személyazonosság megállapítására használják az eDAC alkalmazást, amelyen azt is ellenőrizni tudják, hogy a vizsgált személyről van-e bármiféle különleges adat az országos vagy a schengeni térség rendőrségeinek adatbázisában. 

Az elmúlt nap során több mint 4100 ellenőrzést végeztek a belügyi szervek az eDAC alkalmazás segítségével.